latinica  ћирилица
05/03/2021 |  16:23 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Srebrenica: Bojkotovali izbore pa odlučili da prihvate mandate (VIDEO)

Predstavnici bošnjačkih stranaka, koje su bojkotovale ponovljene izbore u Srebrenici, promjenili su stav i odlučili da ipak prihvate osvojene mandate u lokalnom parlamentu, iako su svojim biračima čvrsto obećali da to neće uraditi.
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

Ovu informaciju su objavili federalni mediji, a predstavnici koalicije "Moja adresa Srebrenica", još je nisu zvanično saopštili.

Bošnjačke stranke bi tako u srebreničkoj skupštini trebale imati šest od ukupno 21 odbornika.

Umjesto devet, koliko su osvojili na novembarskim lokalnim izborima, zbog bojkota ponovljenih izbora, Bošnjaci će u Srebrenici imati šest odborničkih mandata.

Bego Bektić, koji je od početka zagovarao izlazak na izbore i učešće u lokalnom parlamentu, zbog svojih stavova, proglašen je za izdajnika bošnjačkog naroda.

- Mi bošnjaci bi imali čak 10 odbornika. 2.000 Bošnjaka nije izašlo, mislim da su trebali izaći i pitati narod po selima, ovako dva ili tri čovjeka odlučuju. Sve što su radili, radili su iz ličnih interesa - priča Bektić.

Јavnosti je poznat i slučaj Nere Halilović iz "Bošnjačkog pokreta" koja je upravo zbog pozivanja da se učestvuje u izbornim procesima, dobila otkaz u Memorijalnom Centru Potočari.

Načelnik Grujičić kaže da su bošnjački političari još jednom izigrali svoj narod.

- Oni su sebi mogli da obezbijede ovakav luksuz jer su znali da su prošli dalje - kaže Grujičić.

Hamdija Fejzić, iz inicijative "Moja adresa Srebrenica", koji je juče u federalnim medijima potvrdio da će Bošnjaci prihvatiti odborničke mandate, danas ne želi pred kameru.

Alija Tabaković se oglasio na društvenim mrežama, nazivajući odluku o prihvatanju mandata dijelom političke borbe i taktike.

Za Srebreničane u pitanju je loša i taktika i odluka o bojkotu.

Kažu da je to ustvari veliki gubitak u odnosu na broj mandata, čisti promašaj, te da prave kontra efekat.

Centralna izborna Komisija BiH potvrdila je rezultate za Srebrenicu.

U novom skupštinskom sazivu, osim šest bošnjačkih odbornika naći će se i sedam odbornika iz SNSD-a , tri odbornika iz SDS-a, dva iz DNS-a i po jedan odbornik iz Ujedinjene Srpske, SRS i DEMOS-a.