latinica  ћирилица
05/03/2021 |  16:41 ⇒ 20:50 | Autor: RTS

Krizni štab u Srbiji predlaže nove mjere

Članovi Kriznog štaba predložili su Vladi da će u subotu sve raditi do 12 časova zbog Zadušnica, a poslije 12 časova do ponedjeljka u šest časova radiće samo prodavnice hrane, lijekova i goriva. Na skijalištima i planinama ništa ne smije raditi tokom vikenda.
Krizni štab Srbije - Foto: nezavisne novine
Krizni štab SrbijeFoto: nezavisne novine

Krizni štab je donio odluku da Vladi predloži da od ponedjeljka na onlajn nastavu pređu srednje škole.

Od subote u podne do ponedjeljka u 6 ujutru ne radi ništa osim prodavnica hrane, apoteka i pumpi.

Član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je da će sljedeći sastanak Kriznog štaba biti održan u utorak.

Kon je naveo da će se vakcinacija nastaviti svojim tokom i da je to najvažnija preventivna mjera, koja je važnija od bilo kakvog zatvaranja.

- Mi ulazimo u sljedeću fazu vakcinacije, tako da će biti pozivanja građana sve više i više iz jednostavnog razloga što samo ta barijera imuniteta može ovo da zaustavi - istakao je Kon tokom obraćanja medijima.

Dodao je da je imunitet koji se dobija vakcinom "najvjerovatnije dugotrajniji od imuniteta koji se dobija nakon preležane bolesti", kao i da asimptomatski slučajevi ne dobijaju trajni imunitet.

Kon je, odgovarajući na pitanje novinara, istakao da je tokom sjednice bilo "energičnih razmjena mišljenja", ali da su rezultat sjednice mjere koje je saopštio.

- U utorak je nastavak. Krizni štab se nastavlja. Ono što je značajno jeste taj poziv za vakcinaciju. Zašto? Zato što zaista dugotrajno zatvaranje teško da je, izgleda, opcija za Srbiju, po onome kako sagledavamo ovdje, ali je isto tako nemoguće ne reagovati na ovakvo povećanje aktivnosti virusa i ovo je zasad rješenje sa kojim ja izlazim pred javnost ispred Kriznog štaba - kazao je Kon.