latinica  ћирилица
05/03/2021 |  16:59 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Borut Pahor u posjeti Sarajevu (VIDEO)

Slovenija će Bosni i Hercegovini donirati 4.800 doza vakcine Astra Zeneka, iste one koju je prije nekoliko dana donirala i Srbija.
Pahor sa Dodikom, Komšićem i DŽaferovićem - Foto: RTRS
Pahor sa Dodikom, Komšićem i DŽaferovićemFoto: RTRS

Ova donacija potvrđena je na današnjem sastanku članova Predsjedništva BiH s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom u Sarajevu, u kojem ovaj put nisu imali primjedbe na njen kvalitet.

Akcenat tokom razgovora stavljen je i na migracije i proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan.



Borba protiv pandemije i rješavanje ekonomskih teškoća koje je izazvala u svim zemljama tema je koja je dominirala sastankom sa slovenačkim predsjednikom koji je domaćinima donio i važnu vijest.

- A to je da je Slovenija odlučila da donira BiH 4.800 doza vakcina kao podršku u ovako teškim trenucima. U tom pogledu zaista cijenimo napore koje je uložio predsjednik i Vlada Slovenije, jer znamo da su sve zemlje izložene problemima oko vakcina i da je iskazana pomoć nama veoma važna - rekao je Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Posebna pažnja posvećena je pitanju migracija, pri čemu je jasno ukazano da ilegalni migranti BiH koriste kao tranzit, ali da ih znatan broj ostaje, jer sve teže ulaze u Zapadnu Evropu.

- Što se tiče migracija, uvijek sam bio i uvijek ću biti pobornik politike zajedničkog, jedinstvenog pristupa Evropske unije.  Treba zajedno razgovarati i tražiti rješenja - naglasio je Pahor.

- Evropska unija naravno ne dozvoljava dolazak novih migranata na njene prostore, mi to pitanje ne možemo rješavati samostalno, ono mora biti rješavano i sa zemljama Zapadne Evrope i Evropske unije u cjelini - dodao je Dodik.

Pahor je potvrdio da bi krajem mjeseca u Ljubljani trebalo da bude održan samit Brdo-Brioni na kojem će, uz pandemiju i migracije, jedna od ključnih tema biti proširenje Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana.

- Što se tiče toga rado bih vam rekao svoje mišljenje koje se s godinama samo potvrđuje, a to je da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan ultimativno i geopolitičko pitanje i da je važno za mir i sigurnost naroda Zapadnog Balkana, kao i za države Evropske unije - zaključio je predsjednik Slovenije.

Dodik je podržao inicijativu predsjednika Slovenije da Evropa na jedan poseban način treba da tretira čitav ovaj region, a ne da to svede samo na pitanje tehničkog izvršavanja zahtjeva u vezi s proširenjem.