latinica  ћирилица
05/03/2021 |  20:51 ⇒ 20:56 | Autor: RTS

Vlada Srbije usvojila nove mjere

Vlada Republike Srbije, na prijedlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19, usvojila je nove mjere za suzbijanje epidemije, koje se odnose na predstojeći vikend, 6. i 7. mart.
Beograd (foto:studiob.rs) -
Beograd (foto:studiob.rs)

Učenici srednjih škola od ponedjeljka, 8. marta, preći će na onlajn nastavu, kako je i predložio Krizni štab.

Donesena je odluka da od subote, 6. marta u 12 sati do ponedjeljka, 8. marta u 6 sati ujutru budu zatvoreni svi ugostiteljski objekti (kafići i restorani), sve prodavnice osim prodavnica prehrambene delatnosti, kozmetički i frizerski saloni, dječije igraonice, teretane, sportski objekti...

Drugim riječima, mogućnost da rade sutra nakon podneva do ponedjeljka ujutru imaće samo prodavnice prehrambene robe, koje mogu da rade do 21, apoteke i benzinske pumpe čije radno vrijeme nije ograničeno, saopštila je Vlada Srbije.

U ski centrima, ove mjere važiće od ponoći i trajaće do ponedjeljka, što znači da ugostiteljski objekti na ovim mjestima neće raditi tokom cijelog vikenda. Izuzetak su hotelski kafići i restorani, koji tokom vikenda mogu usluživati samo goste koji imaju prijavljen boravak.

Kada su u pitanju ustanove kulture, samo pozorišta će moći da rade do 21 sat uz poštovanje svih epidemioloških mjera, dok će unapred zakazani sportski događaji moći da se održe, ali bez prisustva publike.

Bitno je napomenuti da je djelatnost dostave hrane moguća moguća 24 sata dnevno, dok je šalter prodaja hrane i pića sutra nakon 12 časova zabranjena na teritoriji čitave Republike Srbije do ponedjeljka ujutru.

Takođe, nakon 12 časova mogu raditi privatne zdravstvene ustanove, laboratorije, veterinarske ambulante i stomatološke ordinacije.

Od ponedjeljka, 8. marta, sve će raditi po uobičajenom režimu i radna vremena svih objekata biće ista kao i danas.

Vakcinacija protiv zarazne bolesti kovid-19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu, tako da nove mjere ni na koji način ne ugrožavaju proces imunizacije, zaključuje se u saopštenju vlade.