latinica  ћирилица
05/03/2021 |  21:01 ⇒ 06/03/2021 | 08:48 | Autor: RTRS

Specijal: 365 dana virusa korona u Srpskoj - šta smo naučili?

Od prvog zaraženog, zatvaranja škola, vanrednog stanja, policijskog časa, privikavanje na život s virusom, pa sve do vakcine. 365 dana kovida 19 u Srpskoj.
Emisija Specijal: 365 dana kovida u Srpskoj - Foto: RTRS
Emisija Specijal: 365 dana kovida u SrpskojFoto: RTRS

- Zadovoljan sam kako je zdravstveni sektor odgovorio u ovoj situaciji u vezi sa pandemijom virusu korona - rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Gostujući u emisiji Specijal naše Televizije, posvećenoj godini dana od prvog potvrđenog slučaja virusa korona u Srpskoj, Šeranić je istakao i da su sve mjere donesene kako kroz zdravstveni, tako i kroz ostale sisteme uključene u ovaj proces.

Istakao je veliku požrtvovanost i solidarnist zdradravsenih radnika, prije svega Univetzitesko kliničkog centra Republike Srpske koja je, kako kaže, prejanica zdavstveniog sistena kao i svih domov zdravlja u Srpskoj.

Mislim da smo se ovu godinu dana uspješno nosili s ovi problemom - naglasio je Šeranić.

Zadovoljan i rezultatima u borbi sa pandemojom virusa korona bio je i direktor UKC Srpske Vlado Đajić.

Naveo je da se u protekloj godini mnogo radilo i da su zdravstveni radnici s punim pravom ponosni na postignute uspjehe.

Svi zaposleni su izdržali veliki teret. Imali smo oko 20.000 pregleda, oko 5.000 hospitalizovanih pacijenata, a 800 ih je bilo na respiratorima. Rezultati su ravni velikim svjetskim zdravstvenim centrima - naglasio je Đajić.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković istakao je da je dugotrajna borba s virusom.

- Virus je postavio izazove pred nas, sigurno je i da će mnogi izazovi tek biti postavljeni. Srpska je dobro odgovorila ali nastavljamo uz odgovornost koja je na svakom pojednicu - rekao je Zeljković, gostujući u emisiji Specijal naše televizije.

- U ovom posljednjem talasu, zabrinjava veći broj mlađih osoba sa dosta teškom kliničkom slikom, onostranom pneumonijom. Veliki broj se hospitalizuje. Sada imamo novu dimenziju liječenja, dolaze nam pacijenti sa reinfekcijom kovida, koji daju podatak da su prije četiri pet mjeseci imali kovid i sada ponovo imaju kliničku sliku kovida 19 - navela je Antonija Varhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC-a Republike Srpske.

Direktor Bolnice "Sveti vračevi" u Bijeljini Zlatko Maksimović istakao je da su danas imali osam prijema.

- Јuče smo imali četiri, prekjuče tri. Svakodnevno održavamo sjednicu kriznog štaba u bolnici. To su kratki sastanci, efektni. Međutim, šta je dobro? Dobro je da je moral zaposlenih u bijeljinskoj bolnici visok, da je moral dobar. Riješeni smo da uspijemo - poručio je Maksimović.

Infektolog, šef Kovid odjeljenja bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu Žanka Eranović rekla je da samo zajedničkim radom svih zdravstvenih radnika na terenu i poštovanjem mjera i praćenjem savjeta zdravstvenih radnika, možemo zajedno staviti pod kontrolu ovu, kako kaže, još uvijek nepoznatu bolest.

V.d. glavnog Republičkog zdravstvenog inspektora Milica Matijević naglasila je da su u Inspektorat radili pojačan nadzor, te da je u protekloj godini izvršeno više od 40.000 inspekcijskih kontola, kao i da je izrečeno mnogo novčanih kazni.

- Imali smo 139.000 KM izrečenih kazni. Tolerancija neće biti ni po kojem osnovu, dok god ne prođe ova pošast - poručila je Matijevićeva.

Kompletnu emisiju možete pogledati OVDЈE.