latinica  ћирилица
05/03/2021 |  22:27 | Autor: SRNA

Vladika Јoanikije: Episkop Atanasije bio je savjest naše crkve

Blaženopočivši umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije bio je poznat svim Božijim crkvama na planeti kao veliki teolog, a njegove zasluge su ogromne na polju pismenosti, bogoslovskih djela i ostvarenja, rekao je episkop budimljansko-nikšići Јoanikije.
Vladika Јoanikije (Foto: Sputnjik/Dejan Simić) -
Vladika Јoanikije (Foto: Sputnjik/Dejan Simić)

- Nemamo mi više teologa takvog velikog znanja, koji su uronili u svetootačko predanje, daće Bog da ih bude. Posle Svetog vladike Nikolaja imali smo vladiku Amfilohija i vladiku Atanasija - rekao je episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Јoanikije.

Vladika Јoanikije rekao je da je vladika Atanasija, čiji je učenik bio, predstavljao savjest Srpske pravoslavne crkve, a da je njegova riječ pogađala istinu i da je njegovo upokojenje veliki gubitak.

Prema njegovim riječima, vladika Atanasije je ponos Crkve i srpskog bogoslovlja, čija je misao bila svijetla, hitra, blistava, pronicljiva, oštra, kao i njegova riječ.

- Možemo slobodno reći da se takvi ljudi rađaju, možda, jednom u vijeku - rekao je vladika Јoanikije u besjedi u manastiru Đurđevi Stupovi gdje je povodom upokojenja episkopa Atanasija služena Sveta zaupokojena arhijerejska liturgija, a potom i pomen.

On je ukazao i na oštrinu koju je imao umirovljeni episkop, ali je naglasio da je to bila njegova spoljašnjost, dok je srca bilo saosjećajno, sklon često suzama, veoma blag.

Vladika Јoanikije je rekao da o širini duha vladike Atanasija govori i to koliko je ljubio svoj srpski narod, išao stopama njegovih stradanja još od mladih dana.

- Prvi apel o Kosovu i Metohiji vlastima Srbije i ondašnje nesrećne Јugoslavije, koja nije htjela da obrati pažnju na Kosovo, pisao je vladika Atanasije, a podržalo ga je u početku tridesetak sveštenika. Kasnije, njegova knjiga `Od Kosova do Јadovna`, u kojoj su pobrojana mjesta srpskog stradanja, koju je proširivao, pa knjiga o Јasenovcu, pa njegovi neprestani odlasci na Kosovo - podsjetio je vladika Јoanikije.

On je napomenuo da nije bilo nijednog Srbina koji bolje zna Kosovo i Metohiju, svetinje, toponime, geografiju, rijeke, predanja i pamćenje kosovskih Srba.

Vladika Јoanikije je ukazao i na to da je vladika Atanasije bio oslonac narodu u Hercegovini kada je Hercegovina stradala od ustaša i muslimana u posljednjem ratu.

- Išao je goloruk na front da hrabri vojnike; njegova uloga je ogromna, jer nije bilo ni među generalima i oficirima čovjeka koji može da ulije duh hrabrosti narodu u Hercegovini, kao što je Atanasije - rekao je vladika Јoanikije.

On je napomenuo da se u tom vremenu njegov učitelj žrtvovao da pomogne narodu, sirotinji, siročadima.

- Kao što je ranije njegov duhovni otac, koga je mnogo volio i oko čijih djela je najviše učinio da se štampaju, otac Јustin bio savjest Srpske crkve u komunističko vrijeme, tako je u ovo naše vrijeme, koje je bilo veoma teško i složeno, episkop Atanasije bio savjest Crkve i naroda. Njegova riječ je pogađala istinu, a istina često boli - istakao je vladika Јoanikije.

Vladika Јoanikije je rekao da je episkop Atanasije, kada je u Crnoj Gori bilo poteškoća sa vlastima, dao veliku podršku sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i narodu, mitropolitu Amfilohiju i episkopima u Crnoj Gori u odbrani svetinja.

Episkop Atanasije, naglasio je Јoanikije, poznavao je karakter srpskog naroda, kojeg nije idealizovao, već ga je veoma često kritikovao, ali ga je volio od svega srca.

Vladika Јoanikije kaže da je upokojenje episkopa Atanasija veliki gubitak, ali i veliki dobitak na Nebu, saopšteno je iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije preminuo je sinoć u trebinjskoj bolnici, a biće sahranjen sutra na groblju manastira Tvrdoš.