latinica  ћирилица
06/03/2021 |  08:14 ⇒ 11:10 | Autor: SRNA

Pomen derventskim borcima

U Vlasenici će danas biti obilježeno 28 godina od pogibije 15 boraca Derventske 327. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske.
Stradanje Srba - Foto: RTRS
Stradanje SrbaFoto: RTRS

- Počast derventskim borcima, koji su 9. marta 1993. godine poginuli u napadu pripadnika takozvane armije BiH u rejonu sela Cerska u opštini Vlasenica, odaće, kao i prethodnih godina, članovi porodica poginulih, te predstavnici boračkih organizacija i lokalnih vlasti opština Vlasenica i Derventa - izjavio je Srni predsjednik Boračke organizacije opštine Vlasenica Mile Simanić.

On je rekao da se tradicija neće prekidati uprkos epidemiološkoj situaciji i da će se poštovati sve mjere s ciljem sprečavanja širenja virusa korona.

- Dočekujemo naše drage goste iz Dervente sa kojim ćemo zajedno između 10.00 i 11.00 časova posjetiti Spomen-sobu, a nakon toga položićemo cvijeće na Vojničkom groblju. Nadamo se da će ovu tradiciju nastaviti buduće generacije da se nikada ne zaborave junaci koji su život dali za našu Vlasenicu i Republiku Srpsku - naglasio je Simanić.

Predsjednik Boračke organizacije Derventa Boro Dobrilović potvrdio je dolazak delegacije iz ovog grada, ističući da su Vlaseničani i Dervenčani vječiti prijatelji, da su to neraskidive veze koje ništa i niko ne može uništiti.

- Vlaseničani razumiju našu žrtvu i patnju, kao i mi njihovu jer smo se borili na istoj strani i imamo istu sudbinu. Mi smo u Vlasenici uvijek dobro prihvaćeni, i mislim da je rijetkost da ima ijedna opština u Republici Srpskoj koja tako dugo njeguje ovu tradiciju - izjavio je Srni Dobrilović.

On je rekao da i mladi naraštaji treba da pamte ove žrtve, i da njeguju tradiciju odavanja počasti poginulim borcima u godinama koje dolaze.

Pripadnici 327. motorizovane brigade VRS iz Dervente borili su se širom Srpske, od Vlasenice, Milića, pa do sarajevskog i zapadno-krajiškog ratišta.