latinica  ћирилица
06/03/2021 |  08:48 ⇒ 12:18 | Autor: SRNA

Majkić: Od dvodomnog parlamenta žele napraviti jednodomnu skupštinu

Delegat srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić uputila je pitanje predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji u vezi sa brojnim neustavnim poslaničkim inicijativama koje se pojavljuju u parlamentu BiH, navodeći da je riječ o pokušajima da se od dvodomnog parlamenta napravi jednodomna skupština.
Dušanka Majkić - Foto: SRNA
Dušanka MajkićFoto: SRNA

Majkićeva je izjavila za "Glas Srpske" da su poslanici od početka mandata do februara ove godine uputili 41 inicijativu, te da veliki broj njih nije u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Ona je upitala rukovodstvo Savjeta ministara kako će se prema tome odrediti i koji im mehanizmi stoje na raspolaganju u skladu sa zakonom i Poslovnikom o radu Savjeta ministara da bi se spriječile ove neustavne inicijative.

- Neustavne inicijative u Domu naroda rješavamo tako što glasamo protiv i sve su dobile takav epilog, poslije čega ne postoje, ali u Predstavničkom domu takvi zahtjevi idu kao obaveza Savjetu ministara da nešto uradi, a nemoguće je raditi prema neustavnim inicijativama. Ipak, ostaje pitanje šta kada parlament nešto naloži, može li Savjet ministara odbiti - istakla je Majkićeva.

Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić istakao je da su u prvoj godini u ovom mandatu na sceni bile blokade, uslovljavanja i neformiranje Savjeta ministara od strane SDA.

- Druga godina je posvećena neustavnim inicijativama i izmjeni sastava Centralne izborne komisije BiH, na šta su pristajale i neke stranke iz Republike Srpske. Da budem iskren, nemamo šta drugo ni očekivati. Stalno imamo tu vrstu podmetanja iz FBiH i pokušaja da jedne stvari završavaju sa jednom grupacijom iz Srpske, a druge sa drugom. To je njihova stalna politika - rekao je Stevandić.

On je ocijenio da je ovakvo djelovanje veoma opasno, te dodao da sve što nije u saglasnosti sa Ustavom treba da bude vraćeno i da se jasno kaže da ne može biti razmatrano.

"Glas" piše da neustavne poslaničke inicijative u posljednje vrijeme nerijetko prolaze u Predstavničkom domu parlamenta BiH i odlaze na adresu Savjeta ministara, a jedna od takvih je inicijativa poslanika SDA Denisa Zvizdića kojom se Savjet ministara zadužuje da u roku od 30 dana od usvajanja inicijative pripremi i u proceduru uputi prijedlog zakona o načinu korištenja i raspolaganja neperspektivnom nepokretnom vojnom imovinom.