latinica  ћирилица
06/03/2021 |  09:19 | Autor: SRNA

Vozači oprez - kolovozi mokri i klizavi

Saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.
Kolovoz - Foto: RTRS
KolovozFoto: RTRS

U višim planinskim predjelima i preko prevoja mjestimično ima snijega na kolovozu, naročito na putu Han Pijesak-Vlasenica, preko prevoja Han Pogled i preko Romanije.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske upozoravaju na učestale odrone u usjecima i pored kamenih kosina, posebno na dionici puta Brod na Drini - granični prelaz Hum/Šćepan Polje, gdje je putnički saobraćaj otežan, a za teretna vozila obustavljen.

U Trebinju su danas, zbog sahrane umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija, moguće povremene obustave saobraćaja, pa se vozačima savjetuje da koriste alternativne pravce, saopštila je trebinjska Policijska uprava.

Povremene obustave saobraćaja moguće su od 11.00 do 13.00 časova.

Saobraćaj je zbog klizišta obustavljen na regionalnom putu Mrakovica-Gradiška, dionica Mrakovica-Podgradci.

Na regionalnom putu R-I 1105 Mrakovica-Gradiška, dionica Mrakovica-Podgradci, saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom. Zbog opasnosti od novog obrušavanja molimo vozače za dodatni oprez.

Zbog radova, izmijenjen je režim saobraćaja na magistralnom putu Modriča jedan - Vukosavlje /Јakeš/ - Podnovlje - Šešlije - Јohovac - Rudanka - Doboj - granica Republike Srpske/FBiH /Karuše/.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju dionice magistralnog puta Doboj - Rudanka i Ulice Stefana Prvovjenčanog u Doboju izmijenjen je režim saobraćaja.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranja klizišta, saobraćaj se odvija otežano, jednom trakom. Preporučuje se svim učesnicima u saobraćaju da za kretanje koriste alternativne pravce.

Zbog radova izmijenjen je režim saobraćaja na dionici regionalnog puta Tedin Han - granica Republike Srpske/FBiH /Križ/.

U toku je izgradnja kružne raskrsnice na magistralnom putu Klašnice - Laktaši u Laktašima, zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznim putem kroz Laktaše.

Zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar Laktaša, na snazi je zabrana teretnog saobraćaja, osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova.

Sav teretni saobraćaj preusmjerava se na auto-put, iz pravca Gradiške na petlju Aleksandrovac, iz pravca Banjaluke vozila kod Hotela "Ćubić", iz pravca Prnjavora na petlju Drugovići, a iz pravca Srpca na petlju Laktaši.

Iz AMS preporučuju vozačima koji putuju ili treba da putuju kroz Laktaše da koriste auto-put "Deveti januar" i na taj način smanje saobraćaj u centru ove opštine koji se otežano odvija zbog izgradnje kružnog toka.

Na dionicima puta međuentitetska linija Stanić Rijeka - Doboj - granični prelaz Brod, međuentitetska linija Ledenice - Modriča - Јohovac - auto-put -Banjaluka - Manjača - međuentitetska linija Velečevo i međuentitetska linija Ledenice - Crkvine - Doboj - međuentitetska linija Karuše kreće se prevoz vangabaritnog tereta.

U toku je izgradnja male hidroelektrane, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Kotor Varoš-Obodnik.

U toku je sanacija klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš - Kneževo, u mjestu Živinice, pa su radnim danima u vremenu od 7.00 do 17.00 časova povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Na regionalnom putu Ukrina-Klupe, u mjestu Šnjegotina u toku su radovi na putu i 2. mostu, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično, jednom trakom.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina - Gornja Vijaka.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona preko nadvožnjaka na dionici magistralnog puta Klašnice dva - Šargovac u mjestu Trn.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare - Priboj - Banj Brdo.

Zbog izgradnje priključaka za benzinsku pumpu, izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Banjaluka jedan - Banjaluka dva /Krajiških brigada/. Postavljena je privremena saobraćajna signalizacija i njeno poštovanje je obavezno.

Na auto-putu A-1 u FBiH saobraća se usporeno zbog izvođenja radova na petljama Kakanj i Visoko, uz postavljenu privremenu signalizaciju.

U toku su radovi u tunelu "Crnaja" na dionici Konjic-Јablanica, gdje se saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima. Od 23.00 do 4.30 časova na ovoj dionici saobraćaj se obustavlja.

Na magistralnom putu Prozor-Јablanica saobraćaj je i dalje obustavljen zbog radova u tunelu "Јasen". Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona /sa izuzetkom autobusa/ usmjeravaju na alternativne pravce Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova, usporeno se saobraća na putevima: Živinice-Banovići, Rogatica-Ustiprača i Gromiljak-Kaonik.

Na graničnim prelazima nema dužih čekanja.

Na prelazu Metaljka /Čajniče-Pljevlja/ moguć je prelazak granice od 7.00 do 19.00 časova.

Ponovo su otvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i BiH.

BiH je otvorila je granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri države. Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan "pi-si-ar" test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova.