latinica  ћирилица
06/03/2021 |  10:38 | Autor: SRNA

Kancelarija za KiM: Opljačkana pravoslavna crkva u Klokotu

Pravoslavna crkva Svetog Petra i Pavla u Klokotu na Kosovu i Metohiji obijena je na Zadušnice, a lopovi su iz nje odnijeli novac i određeni mobilijar, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.
Kancelarija za KiM (Foto: Kancelarija za KiM) -
Kancelarija za KiM (Foto: Kancelarija za KiM)

Nepoznati počinioci, kako se sumnja, u crkvu su provalili kroz prozor koji su otvorili pajserom, a da je u crkvu provaljeno, primijetio je mještanin koji je ovoga jutra krenuo da je otvori za vjernike.

Iz Kancelarije ističu da je sramota da Srbi na Kosovu i Metohiji ni na Zadušnice nemaju mira i da se njihovi vjerski objekti skrnave i nalaze na meti čak i na dan kada obilježavaju spomen na svoje preminule.

- Ovaj slučaj najriječitije govori o ugroženosti pravoslavne baštine i vjerskih objekata na Kosovu i Metohiji, koji su učestalo meta vandala, pljačke, skrnavljena, kao i pretenzija na njihovu imovinu i posjede - navedeno je u saopštenju.

Samo tokom prošle godine na Kosovu i Metohiji zabilježeno je više od 80 incidenata čije su mete bili Srbi, njihova imovina, grobovi i crkve.

Iz Kancelarije ističu da to jasno pokazuje da svako nereagovanje privremenih insitutucija u Prištini, potpomognuto indolentnošću međunarodne zajednice, šalje poruku izgrednicima da su Srbi i njihovi objekti legitimna meta.

- Zbog toga zahtijevamo da se svaki ovakav slučaj rasvetli, a počinioci sankcionišu, jer jedino tako možemo graditi mir i zajedničko povjerenje - naveli su iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.