latinica  ћирилица
06/03/2021 |  10:56 | Autor: SRNA

Arhiepiskop Makarije: Vladika Atanasije se lavovski borio za crkvu i vjernike

Blaženopočivši umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije bio je jedan od najvećih patrologa i lavovski se borio za Crkvu, Kosovo i Metohiju, siromašne, djecu, izjavio je arhiepiskop Katarski Makarije iz Јerusalimske Patrijaršije.
Vladika Atanasije (Foto: eparhija-zahumskohercegovacka.com) -
Vladika Atanasije (Foto: eparhija-zahumskohercegovacka.com)

- Lavovski i junački si se borio za Crkvu, sabornost, eklisiologiju, svetootačko predanje, za ime Hristovo, za Kosovo i Metohiju, Јasenovac, za sirote, ranjene, izbjeglice, siromašne i najviše za djecu, pošto si bio i ostao srcem vječito dijete - naveo je arhiepiskop Makarije u oproštajnom pismu objavljenom na sajtu Eparhije zahumsko-hercegovačke.

On je podsjetio da je vladika Atanasije u narodu starijima bio poznat kao "lav", a djeci kao "zec".

Arhiepiskop Makarije je podsjetio na period kada je vladika Atanasije kao poklonik Svete Zemlje boravio u Јerusalimskoj Patrijaršiji, izučavajući jevrejski jezik i prevodeći knjige, kao i hodočašća u Pontu i Kapadokiji, gdje su svi "upijali" njegove riječi.

- Koga god da sam sreo od onih koji su tebe tamo upoznali – pitao je za tebe. Neki sada meni izjavljuju saučešće, a juče mi je i jedan Јerusalimac poslao poruku - "Usnuo je lav" - naveo je arhiepiskop Makarije.

On je naglasio da je vladika Atanasije bio neobičan poklonik Svete Zemlje, sa kojom je, kako je rekao, imao iskonske veze i kao da je oduvijek pripadao tamo.

- Udivili su se žitelji Grada Božijeg kada sam te dočekao po povratku sa Sinaja, kada si nosio u svojim prtljazima samo kamenje i staro stablo pustinjskog drveta, osim knjiga i fotografija, zajedno sa onima koji su to sa tobom nosili u manastir Tvrdoš - podsjetio je arhiepiskop Makarije.

Ikazao je da je vladika Atanasije želio da dio Svete Zemlje prenese Srbima i u Hercegovinu.

- Želio si da dio ove Svete Zemlje koju nosiš u svom srcu odneseš i u svoj Tvrdoš i da obnoviš vezu Svete Zemlje na jedan vidljiv način sa Srbima, kao što je to ranije uradio i Sveti Sava - rekao je arhiepiskop Makarije.

On je naglasio da će se vjernici i sveštenstvo od sada sve više diviti jedinstvenosti, iskrenosti, autentičnosti, dubini, širini ličnosti vladike Atanasija kao jednog od velikih, ako ne i najvećih patrologa našeg vremena.

- Vladiku Atanasija ispraćamo sa ovozemaljskom ljudskom tugom, ali i sa radošću da je nastanjen u nebeskoj Zemlji Živih, gdje se moli sa patrijarhom Pavlom, mitropolitom Amfilohijem i ostalima za sve nas na zemlji - naveo je arhiepiskop Makarije.

Umirovljeni episkop Atanasije biće sahranjen danas u paraklisu Vaskrsenja Gospodnjeg u groblju manastira Tvrdoš.