latinica  ћирилица
06/03/2021 |  12:29 ⇒ 12:40 | Autor: TANЈUG

Švajcarci sutra glasaju o zabrani burke

U Švajcarskoj se sutra održava referendum o zabrani pokrivanja lica žena u javnosti, a poznavaoci prilika ukazuju da bi ishod mogao biti neizvjestan.
Nikab - Foto: RTRS
NikabFoto: RTRS

Građani će se zapravo načelno izjasniti o zabrani pokrivanja lica što obuhvata i recimo maskiranje tokom demonstracija. Ali to je u raspravi sporedna stvar. Sve se vrti oko nikaba, burke i drugih pokrova za lice koje nose neke muslimanke.

- U drugim zemljama je radikalni islam napredniji, ali i kod nas je počeo da puže. Ako to ne želimo, onda moramo jasno da se postavimo i to regulišemo na samom početku - kaže Valter Vobman iz Švajcarske narodne stranke koji je pokrenuo inicijativu za referebdunm.

On je prije jedanaest godina već imao uspjeha sa inicijativom da se zabrani gradnja novih minareta.

- Ugnjetavanje žena nema šta da traži u našem društvu i zato smo i pokrenuli inicijativu. Kod nas žene pokazuju lice. To je znak našeg slobodnog, demokratskog društvenog poretka - dodaje Vobman za Dojče vele.

Međutim, švajcarska Savezna vlada i velika većina u parlamentu u Bernu to vide drugačije. Oni preporučuju glasanje protiv zabrane pokrivanja.

Karin Keler-Zuter, koja vodi resor pravosuđa i policije, kaže da je pokrivanje lica marginalni fenomen. Navodi da u cijeloj zemlji ima jedva tridesetak žena koje nose burku, a da su ostale turistkinje koje kratko borave u Švajcarskoj.

- Zabrana pokrivanja ne nudi nikakvu zaštitu od ekstremizma ili terorizma. Za to postoje efikasniji instrumenti - dodaje Keler-Zuter. Podsjeća da je parlament upravo usvojio novi zakon o djelovanju policije u odbrani od radikalnih islamista i terorista.

Vijeće žena katoličke biskupske konferencije u Švajcarskoj, islamska udruženja i neke feminističke političarke smatraju da bi zabrana pokrivanja ugrozila vjerske slobode u Švajcarskoj. Poslanik Valter Vobman, iz inicijative koja je progurala referendum sa više od 100.000 potpisa, na to ima prigovor.

- Niko normalan ne može da shvati zašto crkve to govore. Јer, ovdje smo protiv političkog, ekstremnog islama, a ne protiv islama kao religije - kaže on i dodaje da "islam ne traži da žensko lice bude pokriveno da bi se praktikovala vjera. U Kuranu se nigdje ne kaže da se to mora. Ovo je simbol koji je došao kasnije".

On je ubijeđen da je, baš kao i minareti na džamijama, nošenje burki i nikaba izraz političkog islama i šerijatskog zakona. A tako nešto, kako je rekao, “sigurno ne želimo u našoj kulturi“.

Neke feministkinje i islamske teološkinje takođe preporučuju da se u nedjelju glasa za zabranu zara i feredže. Politikolog Elham Manea, koji ima arapske korijene, rekao je za švajcarski radio da je nikab očito “simbol vjerske fundamentalističke desničarske ideologije“.

Zabrana pokrivanja već postoji u dva kantona, Ticinu i Sent Galenu. Isto postoji u Francuskoj i Austriji. Јoš šest država EU na neki način reguliše ovu tematiku. Posljednje ankete predviđaju 49 odsto glasova za zabranu burki i 47 odsto protiv, što znači da će rezultat biti veoma tijesan, zaključuje DW.