latinica  ћирилица
06/03/2021 |  13:22 ⇒ 13:52 | Autor: SRNA

Vlasenica: Obilježeno 28 godina od stradanja derventskih boraca

U Vlasenici je danas obilježeno 28 godina od pogibije 15 boraca derventske 327. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske.
Vlasenica: Obilježavanje 28 godina od stradanja derventske brigade - Foto: SRNA
Vlasenica: Obilježavanje 28 godina od stradanja derventske brigadeFoto: SRNA

Članovi porodica poginulih boraca, predstavnici boračkih organizacija i lokalnih vlasti opština Derventa i Vlasenica posjetili su Spomen-sobu poginulim borcima VRS, a potom su prislužili svijeće i položili cvijeće na Vojničkom groblju.

Predsjednik Skupštine Opštinske boračke organizacije Derventa Čedo Vujičić izjavio je novinarima da se 9. marta navršava 28 godina od pogibije 15 pripadnika drugog bataljona 327. motorizovane brigade, koja je 1993. godine branila srpski narod na području Vlasenice, te da su im danas na ovom mjestu pomiješani osjećaji.

- S jedne strane, to je tuga zbog izgubljenih života koje njihovim porodicama niko nikada ne može da nadoknadi, a s druge strane, ponos što su pripadnici naših vojnih formacija uspjeli da odbrane Srbe na ovom prostoru i što danas vidimo da je Vlasenica lijep i pristojno uređen grad u kojem ljudi svih vjera, nacija i političkih ubjeđenja žive normalno i u slozi - rekao je Vujičić.

Predsjednik vlaseničke Boračke organizacije Mile Simanić rekao je da je danas tužan dan podsjećanja na borce koji su zauvijek ostavili svoje kosti u Vlasenici, braneći grad i Republiku Srpšsku.

- Družili smo se kada je bilo najteže, pa i danas ćemo kada smo stvorili Srpsku. Sjećanje na poginule je najsvetija stvar i njih ne smijemo nikada da zaboravimo - poručio je Simanić.

Predsjednik Skupštine opštine Vlasenica Goran Đurić izjavio je novinarima da je zahvaljujući herojstvu i žrtvama boraca iz Dervente danas područje Vlasenice na slobodnoj teritoriji Republike Srpske.

- Važno je da ne blijede sjećanja na naše heroje, da se svake godine okupljamo i pominjemo njihova imena, da se sjećamo herojskih djela, a naša je obaveza da sve što su oni stvarali prenosimo na mlađe generacije - naglasio je Đurić.

On je rekao da je na području Vlasenice planirano renoviranje Vojničkog groblja i izgradnja kompleksa pored groblja, koji će da govori o istoriji stvaranja Republike Srpske i u kojem će biti smještena Spomen-soba.

Đurić je dodao da će na Trgu u Vlasenici biti izgrađen i spomenik za sve srpske žrtve.

Pripadnici 327. motorizovane brigade VRS iz Dervente poginuli su u rejonu Cerske 9. marta 1993. godine. Borili su se širom Srpske, od Vlasenice, Milića, pa do sarajevskog i zapadno-krajiškog ratišta.