latinica  ћирилица
06/03/2021 |  14:25 ⇒ 14:25 | Autor: SRNA

Episkop Dimitrije: Vladika Atanasije bio je epohalna ličnost

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije rekao je da je blaženopočivši vladika Atanasije bio epohalna i proročka ličnost i čovjek velikog, lavljeg, hrabrog i čistog srca.
Episkop Dimitrije (foto:eparhija-zahumskohercegovacka) -
Episkop Dimitrije (foto:eparhija-zahumskohercegovacka)

- Svi treba da zahvalimo Bogu što smo imali takvog pastira u Hercegovini - rekao je vladika Dimitrije u besjedi u ispred Sabornog hrama u Trebinju, gdje je sa mnogobrojnim vladikama i sveštenicima i u prisustvu mnoštva vjernika, za episkopa Atanasija služeno opijelo i Sveta zaupokojene liturgija.

Episkop Dimitrije je naglasio da je vladika Atanasije oko sebe "okupljao ljude koji bi ubrzo zaličili na njega, kao što su episkop diseldorfski i sve Njemačke Grigorije, zapadnoamerički Maksim i ostala tvrdoška sabraća koja poštuje i voli svog zajedničkog duhovnog oca i učitelja vladiku Atanasija".

On je zahvalio svima koji su došli da danas isprate vladiku Atanasija, kao i mnogobrojnim ljudima koji nisu mogli doći, a koji su ga voljeli.

Vladika Dimitrije je zahvalio i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović, što će danas prisustvovati sahrani umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija u manastiru Tvrdoš, kao i brojnim vladikama, sveštenicima, monasima, monahinjama, narodu i medicinskom osoblju koje je godinama brinulo o zdravlju vladike Atanasija.