latinica  ћирилица
06/03/2021 |  18:50 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Neusvajanje gradskog budžeta Bijeljine dovelo u pitanje funkcionisanje ustanova (VIDEO)

Neusvajanje budžeta u Bijeljini, izazvalo je velike potrese, prije svega među najosjetljivijim kategorijama stanovništva. Posljedice će biti vidljive u radu Udruženja osoba sa invaliditetom, Centra za socijalni rad, vrtićima, Agrarnom fondu i institucijama kulture.
Gradska skupština Bijeljina - Foto: RTRS
Gradska skupština BijeljinaFoto: RTRS

Odluku gradonačelnika Ljubiše Petrovića da prijedlog budžeta u visini od 51,5 miliona maraka povuče sa dnevnog reda gradske Skupštine, kritikuju iz skupštinske većine, ali iz gradskih ustanova i dijela nevladinog sektora.

U Udruženju osoba sa invaliditetom "Kolosi" nezadovoljni su neusvajanjem budžeta.

- Molimo sve predstavnike vlasti da što prije usvoje budžet i da dobijamo tranše i da bi mogli da radimo. Mi smo kroz projekte i u dogovoru sa gradskom upravom pokušali smo da uradimo prilaze u školama da djeca u kolicima mogu da uđu u školu. Zatim smo tražili da se u gradskoj upravi uradi lift, da osobe sa invaliditetom mogu da uđu u zgradu - rekao je Milorad Јović iz ovog Udruženja.

Pomoć Centra za socijalni rad, za oko 3.000 njihovih korisnika različitih kategorija, zbog neusvajanja gradskog budžeta, biće umanjena za oko 300.000 maraka.

Milorad Sofrenić, direktor Centra za socijalni rad ističe da su Budžetom bila planirana tačna sredstva za svakog korisnika po rješenjima na osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti.

U vrtiću "Čika Јova Zmaj" ističu da će pretrpjeti veliku štetu jer su imali u vidu niz projekata.

- Htjeli smo proširiti kapacitete, izgraditi novi vrtić u Patkovači, a imali smo molbu roditelja iz Dvorova da tamo formiramo još jednu grupu djece - naglasio je Slaviša Vujanović, direktor ovog vrtića.

Poljoprivrednici su očekivali značajno povećanje sredstava u ovogodišnjem budžetu.

- To je veoma loša vijest za sve nas poljoprivrednike. Taj milion i po itekako bi nam značio, međutim ne znam zašto je gradonačelnik povukao prijedlog. On je u kampanji imao velika obećanja za poljoirpvrednike - kaže poljoprivrednik Slobodan Petrić.

Cilj Agrarnog fonda je da u narednoj godini dostigne šest odsto gradskog budžeta, a prvobitnih milion i po maraka bio bi samo uvod u takvu odluku. Povlačenje budžeta ih je zaustavilo u tome.

- Imali smo strategiju da krenemo sa podsticajima koji bi išli direktno za razvoj manjih proizvođača kako bi i oni dosegnuli prag za podsticaje i od Ministarstva poljoprivrede - rekao je direktor Agrarnog fonda Zlatan Lazarević.

Institucije kulture takođe su pogođene neusvajanjem gradskog budžeta. U Muzeju Semberije odgodiće određene projekte.

- Mi nismo nikakva proizvodna organizacija nego institucija kulture koja isključivo zavisi od gradskog budžeta - ističe direktor Muzeja Semberije Momčilo Koprivica.

Velikim brojem najavljenih amandmana, skupštinska većina htjela je mijenjati sopstveni budžet, pripremljen još u oktobru od strane prethodne gradske administracije, ističe gradonačelnik Bijeljine.

- Sada žele nešto opet da mijenjau. To je političko licemjerstvo, sterilna interesna grupacija koja posjeduje više funkcija među odbornicima - ističe Petrović.

Iz Koalicije "Dogovor za Bijeljinu", između ostalog, Petroviću su poručili da je on grdonačelnik svih građana, da nema nikakav plan razvoja Bijeljine, niti se razumije u budžetsko poslovanje.