latinica  ћирилица
06/03/2021 |  18:52 ⇒ 07/03/2021 | 08:08 | Autor: RTRS

Početak gradnje brze ceste Prijedor-Kozarska Dubica u naredne dvije godine (VIDEO)

U pripremi je planska i studijska dokumentacija za izgradnju brzog puta Prijedor - Kozarska Dubica – Donja Gradina. Brzi put ima poseban značaj za izvozno orijentisane privrednike prijedorske regije, ali i za stanovništvo koje će imati bezbjednu putnu komunikaciju.
Brza cesta - Foto: RTRS
Brza cestaFoto: RTRS

Planirani brzi put, trebalo bi da bude najbliža putna komunikacija Prijedora sa granicom Evropske unije, kaže gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović.

- Put je veoma važan ogotovo iz razloga što u Prijedoru postoje izvozno orijentisana preduzeća koja svoje proizvode izvoze u zemlje EU. Samim tim oni će imati bržu i lakšu komunikaciju sa svojim komitentima, odnosno sa ljudima sa kojima rade - dodao je Pavlović.

Ovo će ujedno biti i poveznica sa autoputem Banjaluka – Prijedor, što će dodatno ubrzati i rasteretiti saobraćaj, ali i poboljšati bezbjednost. U Kozarskoj Dubici kažu da će ova putna komunikacija doprinijeti privrednom, ali i poljoprivrednom razvoju ove opštine.

- Opština Kozarska Dubica će angažovaćati stručnjake koji će odrediti najbolju trasu, kao i pripremiti dokumentaciju, dok će ostalo finansirati Vlada Srpske - istakao je načelnik Odjeljenja za poljoprivredu opštine Kozarska Dubica Duško Bodilović.

Iz Autoputeva Republike Srpske navode da pripreme teku po planiranoj dinamici.

- Јavno preduzeće “Autoputevi Republike Srpske“ priprema tendersku dokumentaciju, neophodnu za raspisivanje javnog poziva za nabavku usluga izrade projektne i studijske dokumentacije za izgradnju brzog puta na pravcu od Prijedora, preko Kozarske Dubice do Donje Gradine. Izrada studijske i planske dokumentacije, kao i definisanje trase pomenute saobraćajnice, prvi je korak u pravcu realizacije ovog važnog infrastrukturnog projekta u Republici Srpskoj - saopštili su iz ovog preduzeća.

Udaljenost od Prijedora do graničnog prelaza Donja Gradina od oko 60 kilometara, putujući dosadašnjim pravcem, zbog čuvanja tereta, prevoznici su prelazili za sat i po. Zahvaljujući brzom putu, uštede vremena trebalo bi da budu velike. Ukoliko sve bude išlo predviđenom dinamikom, početak izgradnje brzog puta Prijedor – Kozarska Dubica – Donja Gradina, očekuje se u naredne dvije godine.