latinica  ћирилица
06/03/2021 |  20:36 | Autor: RTRS

Kanton Sarajevo: Izdato rješenja o kaznama u iznosu od 42.500 KM

Sanitarni inspektori Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo izvršili su 108 inspekcijskih nadzora u okviru kontrole poštovanja epidemioloških mjera, te izdali rješenja o kaznama u ukupnom iznosu od 42.500 KM.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Inspekcijski nadzori su vršeni juče u ugostiteljskim objektima, tržnim centrima, trgovinama i kladionicama na području devet opština Kantona Sarajevo, a istovremeno su nastavljene i kontrole u javnom gradskom prevozu.

Za utvrđene nedostatke /prekobrojnost gostiju/kupaca/građana, nepoštovanje socijalne distance, nepravilno ili nenošenje maski, nedostatak dezinfekcionog sredstva/ izdata su 24 prekršajna naloga u ukupnom novčanom iznosu od 42.500 KM od čega 16 prekršajnih naloga u iznosu od 28.000 KM kladionicama i osam prekršajnih naloga u iznosu 14.500 KM ugostiteljima.

Izdato je i 15 rješenja o otklanjanju nedostataka, te jedno rješenje o zabrani rada zbog kršenja naredbe vezane za ograničeno vrijeme rada do 23.00 časa, prenose federalni mediji.

U javnom gradskom prevozu je izvršeno osam inspekcijskih nadzora, te su postupajući inspektori radi nedostatka oznaka na sjedištima, prekobrojnosti putnika i nepoštovanja obaveznog razmaka od jednog praznog sjedišta izdali dva rješenja sa korektivnim mjerama.

Tokom noći sa petka na subotu u predmetu kontrole poštovanja naredbi i mjera kriznih štabova, a u vezi sa zaključcima Vlade Kantona Sarajevo, timovi sanitarnih i tržišno-turističkih inspektora su izvršili 42 inspekcijska nadzora u sarajevskim ugostiteljskim objektima u saradnji sa Јedinicom za podršku MUP-a Kantona Sarajevo.

Tržišno-turistički inspektori su tokom protekle noći za utvrđene nedostatke izdali četiri prekršajna naloga u iznosu 10.000 KM zbog neizdavanja fiskalnih računa, dok je u jednom ugostiteljskom objektu zbog neizvršenja rješenja izdat zaključak o pečaćenju objekta.

Najavljeni pojačani nadzori biće nastavljeni i tokom narednih dana, a u ponedjeljak, 8. marta, inspektori će kontrole poštovanja higijensko-epidemioloških mjera usmjeriti na eventualno organizovano obilježavanje Međunarodnog dana žena.

Za inspekcijske organe subjekti nadzora su poslodavci registrovani kao pravna ili fizička lica, za koje je u slučaju nesprovođenja opštih mjera za sprečavanje zaraze, moguće izreći novčane kazne od 3.000 do 10.000 KM za pravna lica, od 500 do 2.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 2.000 do 8.000 KM za obrtnike.