latinica  ћирилица
07/03/2021 |  13:02 ⇒ 13:02 | Autor: RTRS

Papa u Iraku: Oproštaj ključna riječ za svakog hrišćanina (FOTO/VIDEO)

Papa Franjo, koji je u posjeti Iraku, apelovao je danas na hrišćane u toj zemlji da oproste nepravde koje su im nanijeli muslimanski ekstremisti i da nastave da obnavljaju zemlju nakon dugog niza godina sukoba i međuvjerskih sukoba.

Poglavar Rimokatoličke crkve govorio u hrišćanskoj zajednici Karakoš na sjeveru Iraka, koju je napala Islamska država na ljeto 2014. godine, gdje je ostalo još malo porodica u tom mjestu, koje su se vratile kada se situacija smirila.

Govoreći ispred crkve Bezgrešnog začeća, papa je rekao da je oproštaj ključna riječ za svakog hrišćanina, prenio je AP.

- Put do potpunog oporavka može biti dugačak, ali vas molim da ne budete obeshrabreni. Ono što je neophodno – to je da zaboravite, ali istovremeno morate imati i snagu da se ne predate - rekao je on.

Papa se obratio stanovništvu nakon što je Doha Sabah Abdala rekla kako su njen sin i još dvije mlade osobe ubijene u napadu kada se Islamska država približavala gradu, a njihova smrt je bila signal drugima da počnu da bježe.

- Mučeništvo ova tri anđela je jasno upozorenje – da nije njih bilo, stradali bi mnogi u Karakošu, grad bi pao u ruke ISIL-a. Njihova smrt je na neki način spasila cijeli grad. Na preživjelima je da probaju da oproste agresorima - rekla je ona.

Papa Franjo u Mosulu (Foto: Andrew Medichini/Associated Press)

Papa je potom helikopterom otputovao do Mosula, gdje je posjetio Crkveni trg i pomolio se za žrtve rata.

Okružen razvaljenim ruševinama četiri crkve na trgu, rekao je da je egzodus hrišćana iz Iraka i šireg Bliskog istoka nanio "nesagledivu štetu ne samo pojedincima i zajednicama već i društvu koje ostavljaju iza sebe".

Mosul je drugi po veličini grad u zemlji, kojim su ekstremisti vladali skoro tri godine. Iračke i međunarodne snage oslobodile su Mosul 2017. godine nakon mjeseci uličnih borbi.