latinica  ћирилица
07/03/2021 |  17:05 | Autor: SRNA

Linta: Vojnićeva se pravi da ne zna da je hrvatski službeni jezik u Vojvodini

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da se predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Јasna Vojnić pravi da ne zna da je hrvatski jezik jedan od šest službenih jezika na području cijele AP Vojvodine iako je broj Hrvata u toj srpskoj pokrajini ispod zakonskog minimuma.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

Linta je pozvao Vojnićevu da javno zatraži od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da Hrvatska počne da poštuje sopstvene zakone i uvede srpski jezik u zvaničnu upotrebu u Vukovaru gdje je učešće Srba iznad zakonskog minimuma koji u toj zemlji iznosi čak 33,3 odsto.

On je u pisanoj izjavi pozvao Vojnićevu da javno zatraži od Plenkovića da Hrvatska konačno počne da poštuje zakonske obaveze prema preostalim Srbima, odnosno da se srpski jezik i ćirilica počnu upotrebljavati u praksi.

Linta podsjeća da se u Hrvatskoj u 23 lokalne samouprave u kojima Srbi čine više od trećine stanovništva, a u nekima i više od 90 odsto, ne poštuje njihovo zakonsko pravo na službenu upotrebu srpskog jezika i pisma.

Riječ je o opštinama Dvor, Donji Kukuruzari, Krnjak, Vojnić, Vrginmost, Gračac, Donji Lapac, Plaški, Udbina, Vrhovine, Biskupija, Ervenik, Civljane, Kistanje, Borovo, Erdut, Јagodnjak, Markušica, Negoslavci, Šodolovci, Trpinja i dva grada - Vukovar i Vrbovsko.

U većini od navedene 23 lokalne samouprave nisu postavljene dvojezične table na državnim i javnim institucijama i ni u jednoj od njih nisu postavljeni dvojezični nazivi naselja, opština i gradova, dodaje se u saopštenju.

Linta ističe da, s druge strane, u Srbiji hrvatski jezik ima status službenog jezika u Subotici iako je učešće Hrvata 10 odsto u ukupnom broju stanovništv, odnosno ispod zakonskog minimuma za lokalne samouprave.

On kaže da se protivi zahtjevu Vojnićeve za uvođenje hrvatskog jezika u službenu upotrebu u Somboru, gdje je, prema posljednjem popisu stanovništva, učešće Hrvata 8,33 odsto i opštinama Apatin 10,42 odsto i Bač 8,39 odsto, odnosno ispod zakonskog minimuma.

Linta objašnjava da Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma predviđa da lokalne samouprave uvode u zvaničnu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko nacionalna manjina ima najmanje 15 odsto stanovništva.

On napominje da je hrvatski službeni jezik u 11 naselja u kojima hrvatska manjina ima više od 15 odsto stanovništva, među kojima su i dijelovi grada Sombora i opština Apatin, Bač, Inđija, Sremska Mitrovica i Šid.

Prema Statutu AP Vojvodine iz 2009. godine, hrvatski jezik jedan je od šest službenih jezika u Vojvodini, pored srpskog, mađarskog, slovačkog, rumunskog i rusinskog jezika.

Linta ističe da je poznato da u Vojvodini živi svega 47.000 Hrvata ili 2,43 odsto, što je primjer pozitivne diskriminacije prema ovoj nacionalnoj manjini.