latinica  ћирилица
07/03/2021 |  17:33 ⇒ 08/03/2021 | 07:20 | Autor: RTRS

Stižu ruske vakcine; Novi slučajevi infekcije kod nas i u regionu (VIDEO)

U Republiku Srpsku u ponedjeljak stiže 20.000 doza ruskih vakcina "Sputnjik", potvrđeno je za RTRS. Treći kontingent je u fazi transporta, a čim stignu u Banjaluku vakcine će biti distribuirane prema zdravstvenim ustanovama. Dok se čeka početak masovne vakcinacije u Srpskoj se bilježe novi slučajevi infekcije. Velike brojeve novopotvrđenih slučajeva i preminulih tokom vikenda bilježe i region.
Sputnjik vakcine - Foto: RTRS
Sputnjik vakcineFoto: RTRS

Sa 97 novih slučajeva pozitivnih na virus korona u Republici Srpskoj nije premašen rekord po broju novih slučajeva u ovoj sedmici, ali je nastavljeno širenje infekcije. U protekla 24 časa tri lica su preminula. U odnosu na prethodne dane broj novopotvrđenih slučajeva je niži, a tokom cijele sedmice u Srpskoj je potvrđeno 1487 novih slučajeva zaraze dok je ukupno 41 lice preminulo. Najveće nade polažu se u vakcinu, a poznat je i termin dolaska novih količina u Srpsku.

- Dobavljač nas je usmeno obavijestio da očekuje sutra oko 11 časova na terminalu u Bijeljini da će doći 20 hiljada druge komponente. Samim tim će između 15 i 16 časova biti u Banjaluci. Nakon toga ide kontrola serije. U pitanju je 20 hiljada doza druge komponente. Napomena da je 20 hiljada doza prve komponente došlo prošli ponedjeljak, i na taj način imamo kompletnu količinu vakcine za 20 hiljada osoba - istakao je Branislav ZEeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Vakcine koje su u Srpsku stigle prije sedam dana distribuirane su prema zdravstvenim ustanovama, pa se u sedmici pred nama očekuje nastavak vakcinacije. Širenje infekcije bilježi se i u svim kantonima Federacije BiH gdje je potvrđeno ukupno 297 novih slučajeva i osam smrtnih ishoda. Uprkos zaključavanju, koje je na snazi od juče i trajaće do sutra, u Srbiji se bilježi rast broja novih slučajeva, a pretpostavlja se da su uzrok tome novi sojevi.

- Vrlo je vjerovatno da će oni pokušati da dominiraju, kao i u zemljama u regionu, ali u smislu zaštite naše. Ne postoje dokazi nigdje da su ti novi sojevi opasniji - naglašava Milanko Šeklar, virusolog i mikrobiolog sa Veterinarskog specijalističkog Instituta "Kraljevo".

Samo danas u Srbiji je potvrđeno još 3042 nova slučaja pozitivna na virus korona i 20 preminulih. Srbija je lider u regionu u procesu vakcinacije, ali uprkos dostupnosti vakcina, struka podvlači da je oprez neophodan i po primanju druge doze, pa se ne savjetuje žurba sa provjerom antitnijela.

- "Fajzer" stvara ponajbrže antitijela, već od druge nedjelje mogu da se detektuju i vrlo brzo rastu, "Sputnjik" par dana kasnije, znači pred revakciju počnu da se pojavljuju antitije, poslije revakcine oni idu u vis. Isto važi i za "AstraZeneku" s obzirom da je relativno slična po načinu proizvodnje kao ruska. Za "Sinofarm" važi da se antitnijela prave nešto sporije, ali isto tako da napomenemo da je ona najbezbjednija vakcina u smislu vakcinalnih reakcija - dodao je Šeklar.

Uprkos poodmakloj fazi u procesu vakcinacije u odnosu na ostatak regiona, medicinski dio kriznog štaba u Srbiji ne odustaje od zahtjeva za najstrožim mjerama, a to će tražiti i na sjednici u utorak. Za razliku od Srbije u Hrvatskoj su od ponedjeljka otvorene terase kafića i restorana, a prijavljena su 394 nova slučaja i pet preminulih. Rast broja novih slučajeva zabrinjava epidemiologe.

- Sve države u našem susjedstvu imaju porst novooboljelih. Svjedoci smo i dnevnih migracija sa susjednim državama, tako da je oprez i dalje nužan, pogotovo građana koji nisu građani Republike Hrvatske, a koji dolaze nama - poručila je epidemilog Dijana Majer. 

U narednoj sedmici i Hrvatska očekuje novi kontingent od nešto više od 100 hiljada vakcina. Uz BiH, na začelju kolone po broju vakcinisanih u regionu je Crna Gora u kojoj je potvrđeno 537 novih slučajeva infekcije i osam preminulih i čiji zdravstveni sistem je prenapregnut, zbog čega je ova država pred zatvaranjem.