latinica  ћирилица
07/03/2021 |  18:44 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Dobri rezultati spoljnotrgovinske razmjene Srpske: Izvezeno 14,3 odsto više robe (VIDEO)

Optimistični rezultati spoljnotrgovinske razmjene i poreskih prihoda Republike Srpske. Pokrivenost uvoza izvozom u januaru bila je veća od 93 procenta. Izvezeno je 14, 3 odsto više robe u odnosu na isti mjesec prošle godine, kada nije bilo pandemije kod nas. I račun javnih prihoda u prva dva mjeseca ove godine bilježi rast u odnosu na isti period 2020. Potvrdilo se nepisano pravilo da su manje privrede otpornije na poremećaje.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

Banjalučka kompanija Milinković proizvodi drvnu galanteriju. Zapošljava oko 30 radnika. Zadovoljni su što ni prošle,a ni u prva dva mjeseca ove godine u vrijeme pandemije nisu imali krizu u poslovanju. Veliki dio svoje proizvodnje izvoze na zapadnoevropsko tržište.

- Prošle godine smo imali rekordan izvoz. Posla imamo  od dva do pet mjeseci unaprijed, a prošla godina je bila najuspješnija u smislu obima posla - rekao je Nenad Milinković, vlasnik kompanije Milinković.

Vrijednost robe koju je Republika Srpska  izvezla u januaru je 163 miliona dolara. To je za 14, 3 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine. Posebno se ističe prerađivačka industrija.


- U prva dva mjeseca proizvodnja u sektoru namještaja povećana je sa 16,5 na 19 procenata, što daje optimizam - naglasio je Pero Ćorić, direktor Privredne komore.

Vjekoslav Petričević ministar privrede u Vladi Republike Srpske naglašava važnost ovakvih trendova.

- To je posebno dobro jer ovi sektori utiču na rast BDP-a - naglasio je Petričević.

Povećanim obimom posla sačuvana su radna mjesta, pa i na prihodovnoj strani Poreske uprave doprinosi bilježe plus. U februaru je uplaćeno oko 142 miliona maraka, što je za 6,5 miliona ili 5 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Doprinosi su povećani i bilježe trend rasta - naglasio je Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske.

Ni indirektni porezi u februaru nisu mnogo manji u odnosu na isti mjesec 2020. Minus je svega dva miliona.

- To govori da su manje privrede otpornije na poremećaje. Republika Srpska je pretrpila mnogo manju štetu, nego neke veće ekonomije - rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Na ublažavanje posljedica pandemije na privredu i Vlada je intervenisala sa više različitih mjera , koje , saglasni su i ekonomisti i poslovna zajednica daju rezultate. Manje prikupljenih indirektnih poreza pokazatelj je da bi trebalo raditi na potsticaju potrošnje.