latinica  ћирилица
07/03/2021 |  18:50 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Izgradnja graničnog prelaza na mostu Bratoljub u završnoj fazi (VIDEO)

Izgradnja graničnog prelaza između Srbije i BiH kod novog mosta Bratoljub u završnoj je fazi. Budući novi granični prelaz biće sagrađen na kompleksu ukupne površine 30.000 metara kvadratnih, imaće objekte za smještaj carinskih i policijskih službi dvije zemlje, inspekcijskih organa i sve ostale popratne sadržaje. Vrijednost projekta, kojeg finansira Uprava za indirektno oporezivanje BiH, je 14 miliona maraka.
Most Bratoljub - granični pelaz - Foto: RTRS
Most Bratoljub - granični pelazFoto: RTRS

Urađeni su svi grubi građevinski radovi, a budući granični prelaz, koji će biti prve kategorije, imaće po dvije saobraćajne trake za promet putnika i po jednu za teretni saobraćaj.

- Završni radovi na asfaltiranju je najkrupniji posao koji je ostao. Sad se trenutno rade keramički radovi tako da se stvarno radi o završnim radovima - rekao je Nevenko Samouković, predstavnik Nadzornog organa.

Rok za završetak radova je april ove godine, svi rokovi biće ispoštovani i neće se kasniti jer se radi o međunarodnom prelazu prve kategorije - kažu iz Uprave za indirektno oporezivanje

Osim ovog mosta i graničnog prelaza, zajedničkim projektima Srbije i Srpske ideja je da se rekonstruišu i drugi mostovi u Srednjem Podrinju špo će sve opštine ovog kraja otvoriti prema centralnoj Srbiji.

Dragić Glišić, potpredsjednik SO Srebrenica, ističe da će ovaj most biti zamajac i osnova za ostanak stanovništva i otvaranje radnih mjesta u ovom kraju.

Istovremeno, opštine Bratunac i Ljubovija pokrenule su i inicijativu za izgranju tunela Proslop koji će zahvaljujući novom mostu omogućiti spajanje sa auto putom "Miloš veliki" i skratiti put do Beograda za 50 kilometara.

Srbija je 2017. godine izgradila most Bratoljub u dužini od 227 metara za šta je uloženo 13 miliona evra.