latinica  ћирилица
08/03/2021 |  07:48 ⇒ 11:05 | Autor: SRNA

Zvaničnici Srpske čestitali 8. mart

Povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena, zvaničnici Republike Srpske uputili su čestitke.
Republika Srpska (@Vlada_Srpske) - Foto: Twitter
Republika Srpska (@Vlada_Srpske)Foto: Twitter

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović u čestitki je ukazala na potrebu unapređenja ukupnog položaja žena, te jačanje njene ekonomske, političke i društvene nezavisnosti.

- Povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena upućujem vam najsrdačnije čestitke, a vama i vašim porodicama želim puno zdravlja, sreće i uspjeha. Svaki dan, a posebno na ovaj međunarodni praznik, važno je ukazati na potrebu unapređenja ukupnog položaja žena, jačanje njene ekonomske, političke i društvene nezavisnosti, s ciljem izgradnje boljeg i humanijeg društva, društva jednakosti i jednakih prava za sve - navela je Cvijanović.

Ona je dodala da žene u Republici Srpskoj, kao stub porodice, društva, institucija, predstavljaju veliku snagu i potencijal za razvoj u svim sferama, obavljaju brojne odgovorne profesionalne funkcije, a zahvaljujući njihovim inicijativama, pokrenuti su mnogi pozitivni procesi.

- Koristim priliku da izrazim zahvalnost i odam priznanje svim našim hrabrim ženama koje u borbi protiv pandemije virusa korona nose dvostruki teret i odgovornost. S jedne strane obavljaju poslove u dodatno otežanim uslovima i pod zdravstvenim rizikom, a s druge, nose brojne obaveze na očuvanju porodice i brige o domaćinstvu - istakla je Cvijanović.

Prema njenim riječima, kao istinskim promoterima ukupnih društvenih i porodičnih vrijednosti, trajni zadatak institucija i društva u cjelini ostaje unapređenje ekonomskog i socijalnog položaja žena, njihovo osnaživanje, bolja zastupljenost i vidljivost.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je svim ženama 8. mart, sa željom da im i ovaj dan donese sreću, porodični i profesionalni uspjeh.

- Osmi mart obilježavamo u znak sjećanja na borbu za ostvarenje prava žena i njihove jednakosti sa muškarcima, u političkom, ekonomskom i ukupnom javnom životu. Ne samo na ovaj dan, već svaki dana treba da odajemo priznanje i poštovanje svim ženama zbog njihove uloge u društvu - istakao je Čubrilović.

On je naglasio da su žene u potpunosti izjednačene sa muškarcima, a u određenim oblastima znatno uspješnije.

- Žena je stub svake porodice, pouzdan prijatelj i kolega, majka, supruga i sestra - poručio je Čubrilović.

On je istakao da Narodna skupština Republike Srpske, donošenjem pozitivnih zakonskih propisa, daje značajan dopinos na unapređenju ekonomskog, političkog i društvenog položaja žene, i uklanjanja svih oblika diskriminacije, poštujući najviše principe rodne ravnopravnosti, usklađene sa najboljim evropskim praksama.

- Ohrabruje nas činjenica da sve više žena u našem društvu obavlja odgovorne poslove na najvišim funkcijama vlasti u Republici Srpskoj. Ponosni smo činjenicom da je predsjednik Republike Srpske - žena, da su u Predsjedništvu Narodne skupštine dvije žene, da je potpredsjednik Vlade Republike Srpske - žena, da je predsjednica Vrhovnog suda Republike Srpske - žena, a, takođe, žene su i na drugim brojnim veoma važnim pozicijama - istakao je predsjednik Čubrilović.

On je izrazio zahvalnost svim ženama koje su dale nemjerljiv doprinos u izgradnji Republike Srpske, razvoju obrazovanja i kulture i našeg društva, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Premijer Srpske Radovan Višković uputio je čestitku svim ženama, naglasivši da će Vlada nastaviti da podržava i učestvuje u svim aktivnostima koje podrazumijevaju unapređenje prava žena i uklanjanje svakog vida diskriminacije.

-ć U ime Vlade Republike Srpske, i u svoje ima, svim ženama upućujem najiskrenije čestitke povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena - naveo je Višković.

Višković je naglasio da su razumijevanje i odgovornost žena, kako prema poslovima koje obavljaju, tako i prema porodicama, samo neke od osobina koje su vrijedne svakodnevnog divljenja i zahvalnosti.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svim ženama 8. mart, poželjevši da im ovaj, kao i svaki dan u godini donese radost, sreću, lični, porodični i profesionalni uspjeh.

Dodik je naglasio da su žene stub porodice i cijelog društva i da je ta njihova uloga neprocjenjiva, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

- Zbog toga, svaki dan, a ne samo 8. marta, ženama treba odati priznanje i poštovati ih kao majke, supruge, kolege, vrijedne i odgovorne na svim poslovima rukovodioca i političara koji su im povjereni. Ljubav i podrška žene mnogo znači u svakodnevnom životu i radu i s toga treba cijeniti i poštovati njihovo postojanje i doprinos koje daju na unapređenju života - istakao je Dodik.

On je dodao da institucije i dalje treba da rade na poboljšanju njihovog položaja i uklanjanju bili kakvog oblika diskriminacije u društvu.

- Posebno me raduje činjenica da u našem društvu sve više žena obavlja značajne i odgovorne funkcije. S toga svi zajedno dugujemo im veliku zahvalnost za njihovo aktivno učešće u stvaranju boljih uslova za život - naveo je Dodik u čestitki.