latinica  ћирилица
08/03/2021 |  09:11 ⇒ 09:41 | Autor: SRNA

Selaković: U vrhu prioriteta borba protiv svih oblika kriminala

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je danas da je borba protiv svih oblika kriminala u vrhu prioriteta Vlade Srbije i neizostavan segment procesa pridruživanja EU.
Nikola Selaković - Foto: SRNA
Nikola SelakovićFoto: SRNA

- To je i naša moralna obaveza, kako bi generacijama iza nas ostavili jedan bolji svet - rekao je Selaković, učestvujući video-linkom na 14. Kongresu UN o sprečavanju kriminala i krivičnom pravosuđu, koji se održava u Kjotu.

On je istakao da Srbija snažno osuđuje sve forme terorizma, uključujući ekstremizam i radikalizam, i zalaže se za njihovo potpuno iskorjenjivanje, sprovodeći tu i relevantne rezolucije i konvencije UN i Globalne antiterorističke strategije UN.

- Za efikasnu i uspješnu borbu protiv ovih kompleksnih fenomena od presudne važnosti je izgradnja kapaciteta naših društava i država, uz razmenu iskustava na regionalnom i globalnom nivou - dodao je on.

Selaković je istakao da je Srbija kao cilj postavila suzbijanje visokotehnološkog kriminala, trgovine ljudima, terorizma i ilegalne migracije u "Drugoj nacionalnoj procjeni prijetnji od teškog i organizovanog kriminala" iz 2019. godine, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

On je napomenuo da je Srbija blagovremeno uspostavila normativni i institucionalni okvir kojim je uredila sprečavanje zloupotrebe u toj oblasti, kao i da je osnovano Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, posebno odjeljenje suda i posebna policijska jedinica.

- Srbija se na planu borbe protiv korupcije vodi postulatima Konvencije UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala i Konvencije UN za borbu protiv korupcije - naveo je on.

Selaković je zahvalio Јapanu na vještini vođenja pregovora na usaglašavanju Kjoto deklaracije i njenom usvajanju, za koju je rekao da je važan pokazatelj posvećenosti kreiranju i očuvanju institucionalnog okvira za prevenciju kriminala kao jednog od glavnih preduslova u promociji ciljeva održivog razvoja.