latinica  ћирилица
08/03/2021 |  09:31 ⇒ 09:31 | Autor: SRNA

Bošnjački delegati se pozivaju na zakon tzv. RBiH

Delegati SDA u Vijeću naroda osporavaju pravo Republici Srpskoj da svojim zakonodavstvom reguliše cijelu oblast šuma i šumskog gazdinstva, te tvrde da to pitanje treba regulisati u skladu sa zakonom o šumama takozvane Republike BiH iz 1993. godine, objavio je Glas Srpske detalje apelacije bošnjačkih delegata Ustavnom sudu BiH.
Vijeće naroda Republike Srpske (Foto: pressrs.ba) -
Vijeće naroda Republike Srpske (Foto: pressrs.ba)

U apelaciji, kojom traže ispitivanje ustavnosti Zakona o šumama Republike Srpske, sedam delegata SDA navodi da je Predsjedništvo takozvane RBiH 1993. godine na čelu sa Alijom Izetbegovićem donijelo uredbu sa zakonskom snagom o šumama, koja je kasnije odlukom Parlamenta RBiH postala zakon o šumama, a kojom je, kako navode, regulisano upravljanje i gazdovanje šumom i šumskim zemljištem.

Osim što zahtijevaju da Zakon o šumama Republike Srpske bude proglašen neustavnim, bošnjački delegati traže da Ustavni sud BiH donese privremenu mjeru i zabranu primjene zakona do donošenja konačne sudske odluke.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini i član Odbora za ustavna pitanja Dušica Šolaja istakla je da je riječ o još jednoj zloupotrebi Vijeća naroda.

- Ova apelacija predstavlja direktno kršenje Aneksa četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustava BiH, koji predviđa da imovina pripada entitetima, osim u slučaju ako se entiteti drugačije ne usaglase - navela je Šolaja.

Ona je dodala da je to još jedan pokušaj da se kršenjem pravnih akata pokušavaju ostvariti politički interesi.