latinica  ћирилица
08/03/2021 |  13:31 ⇒ 13:34 | Autor: SRNA

Brčko: Obilježeno 28 godina od masakra nad srpskim vojnicima

U brčanskom naselju Grbavica danas je obilježeno 28 godina od masakra nad 13 srpskih boraca koji su počinili pripadnici tzv. Armije BiH na današnji dan 1993. godine.
Brčko - parastos - Foto: SRNA
Brčko - parastosFoto: SRNA

Tim povodom je na grbolju služen parastos, a potom je položeno cvijeće na spomenik poginulim borcima ovog kraja.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je proces protiv počinilaca počeo, ali nije okončan i da ruka pravde još nije stigla odgovorne, te će nastaviti da insistira da oni budu kažnjeni.

- Ovim današnjim okupljanjem želimo da pošaljemo poruku da čovjeku više nikada ne treba da padne na pamet da u njegovoj svijeti prevlada tolika mržnja i da svojom rukom počini tako monstuazan zločin kakvi su učinjeni nad 13 naših komšija, braće, prijatelja - rekao je Đokić.

Đokić smatra i da svi treba da se bore za mir i da vjeruju u njega, da se nikada i nikome ne desi zločin kakav je bio u Grbavici.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da se gotovo svake godine sa ovog mjesta ponovalja ista priča o zločinu nad srpskim narodom i činjenici da za njih niko nije odgovarao.

Čak i kada dođe do osuđujućih presuda, Savčić je istakao da su one minimalne i uvredljive, te podsjetio na nedavnu za Trnovo, opštinu koja procentualno ima najviše poginulih civila u posljednjem ratu.

- Od tog broja, vidi se ta genocidna namjera, koja se ne treba dokazivati, ali se i u takvim slučajavima uslijede oslobađajuće presude - istakao je Savčić.

On je upitao koliko Srba treba da bude ubijeno da bi Sud BiH to razmatrao kao krivično djelo i rekao da je neko kriv i bio adekvatno kažnjen.

Savčić je naveo da niko nije očekivao da će se i poslije 30 godina od rata voditi borba za odbranu istine u ratu, za učešću ljudi u tom ratu.

- Na udaru je veliki broj komandnog kadra Vojske Republike Srpske i već su podignute neke optužnice i tome nema kraja - dodao je Savčić.

Predsjednik brčanskog Udruženja porodica poginulih boraca Јovan Pudić rekao je da proces za ovaj zločin uveliko traje, te da će sutra iz Sarajeva doći predstavnici sudskog vijeće i tužioci da vide gdje se taj zločin dogodio.

- Proces traje i vjerujem da će se završiti sa presudom koja će sve druge opomenuti da tako nešto više ne bi trebalo da se događa, nikada i nikome - rekao je Pudić, koji je izgubio i sina i brata.

Predsjednik Skupštine distrikta Siniša Milić rekao je da su se i danas okupili da bi uputili vapaj pravosudnim istitucijama Brčko distrikta i BiH da pruže satisfakciju porodicama žrtava i cijelom srpskom narodu.

U Boderištu kod Brčkog zarobljeno je 8. marta 1993. godine 13 srpskih boraca iz Grbavice. Bez obzira na dogovorenu razmjenu, Srbi iz Grbavice su masakrirani i ubijeni.

Povezane vijesti:

Milunović: Ruka pravda je spora, ali dostižna