latinica  ћирилица
08/03/2021 |  13:40 ⇒ 13:40 | Autor: SRNA

Lučić: Društvo ima obavezu da ukaže na posljedice nasilja nad ženama

Ministar za ljudska prava za izbjeglice u Savjetu ministara BiH Miloš Lučić čestitao je svim ženama 8. mart i poručio da je obaveza društva da ukaže na težinu i negativne posljedice nasilja prema ženama i diskriminaciju sa kojom se svakodnevno suočavaju.
Miloš Lučić - Foto: RTRS
Miloš LučićFoto: RTRS

Lučić je poželio da žene nastave svoju borbu za ravnopravnost jer su veoma često izložene diskriminaciji samo zato što su žene.

- Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice ima posebnu ulogu u ravnopravnosti polova i zaštiti žena. Danas se žene suočavaju sa mnogobrojnim izazovima, koji se, prije svega, odnose na zadržavanje posla, obrazovanje i pristup zdravstvenim uslugama - naveo je Lučić.

Lučić je ukazao da su žene često nepravedno manje plaćene od muških kolega, diskriminisane u razvoju karijere i, nažalost, izložene neprimjerenom seksističkom ponašanju i komentarima.

Uz sve to, istakao je, pandemija kovida ostavlja brojne i duboke posljedice na žene, jer je povećan broj slučajeva nasilja nad ženama zbog uvedenih mjera i kućne izolacije.

- Naša obaveza je da kao društvo ukažemo na težinu i negativne posljedice nasilja prema ženama i diskriminaciju sa kojom se svakodnevno suočavaju i priduržimo im se u borbi za bolje društvo u kome će biti ravnopravne i poštovane - naglasio je Lučić u osmomartovskoj čestitki.

Lučić je napomenuo da je žena nezamjenjiv oslonac u očuvanju porodice, stub društva i pokretač sveukupnog društvenog napretka i njena težnja da se izbori za ravnopravnost je opravdana i zaslužena i zato mora biti podržana i zaštićena na tom putu.