latinica  ћирилица
08/03/2021 |  16:26 ⇒ 16:27 | Autor: SRNA

Italija pokreće proizvodnju vakcine "sputnjika ve"

Ruski Fond za direktne investicije i kompanija "Adijen farma i Biotek" potpisali su sporazum o proizvodnji vakcine "sputnjik ve" u Italiji, koja bi trebalo da bude pokrenuta u julu, saopšteno je iz Italijansko-ruske privredne komore.
Vakcina Sputnjik - Foto: RTRS
Vakcina SputnjikFoto: RTRS

- Ova odluka omogućiće otvaranje novih radnih mjesta i u potpunosti kontrolisati proizvodni proces preparata. Predviđeno je da se do kraja godine proizvede 10 miliona doza - precizira se u saopštenju.

Privredna komora aktivno je pomagala organizovanje pregovora između italijanskih i evropskih kompanija i predstavnika ruskih vladinih agencija radi razgovora o mogućnosti proizvodnje vakcine protiv kovida 19 "sputnjik ve" u Italiji.

Predsjednik Italijansko-ruske privredne komore Vinčenco Trani rekao je za "Sputnjik" da je ovaj sporazum prvi takve vrste sa evropskim partnerom i da je ovo istorijski korak koji će privući nova ulaganja u italijanske farmaceutske kompanije.

Vakcina "sputnjik ve", koju proizvodi Naučno-istraživački institut "Gamaleja" u saradnji sa ruskim Fondom za direktne investicije, dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svijetu.

Vakcina je napravljena na provjerenoj i dobro izučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, a njena efikasnost je iznad 90 odsto.