latinica  ћирилица
08/03/2021 |  17:00 ⇒ 17:04 | Autor: TANЈUG

Beograd dobija Sokak Nebojše Glogovca

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda na današnjoj sjednici usvojila je inicijativu Јugoslovenskog dramskog pozorišta da se u prestonici imenuje Sokak Nebojše Glogovca.
Nebojša Glogovac -
Nebojša Glogovac

U inicijativi ЈDP-a navodi se da je Nebojša Glogovac, kao jedan od najvećih glumaca u istoriji srpskog glumišta, igrajući s podjednakim velikim uspjehom klasični repertoar i savremene generacijske uloge u predstavama i filmovima, snažno obilježio period u kome je stvarao.

Navode da njegovo djelo ostaje u trajnom nasljeđu budućih pokoljenja.

Predsjednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda Andrea Radulović istakla je značaj čuvanja sjećanja na Glogovca, koji je ostavio veliki pečat na srpsku kulturu.

- Nebojša Glogovac je svojom pojavom i svojim talentom predstavljao nešto autentično i njemu svojstveno u svijetu glume. Svojim neprocjenjivim doprinosom razvoju kulturnih vrijednosti u prestonici i šire, ostavio je dubok trag, koji nikada neće biti izbrisan i koji će se čuvati za buduće generacije. Imenovanjem ulice ostaće upamćen kao jedan od najvećih u svom, nažalost, kratkom životnom letu - rekla je Radulovićeva.