latinica  ћирилица
08/03/2021 |  18:25 ⇒ 09/03/2021 | 07:06 | Autor: RTRS

Stiglo još 20.000 doza ruskih vakcina namijenjenih za revakcinaciju (FOTO/VIDEO)

Јoš 20 hiljada vakcina "Sputnjik" stiglo je u Srpsku.
Novi kontigent ruskih vakcina "sputnjik ve" -
Novi kontigent ruskih vakcina "sputnjik ve"

Riječ o drugoj kompnenti ruskih vakcina, potrebnoj za revakcinaciju, čime je zaokružen ciklus nabavke vakcina za 20.000 građana.

Vakcine će u kontinuitetu stizati i u narednom periodu, poručuju nadležni i uvjeravaju da će ih biti dovoljno obezbijeđeno.

20.000 vakcina koje su stigle prije sedam dana već su raspoređene zdravstvenim ustanovama i u toku ove sedmice trebalo bi da bude završena vakcinacija zdravstvenih radnika u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama.

Radovan Višković

Nakon toga, planirano je vakcinisanje korisnika staračkih domova i kolektivnih smještaja ustanova socijalne zaštite, a u prioritetnoj grupi biće i roditelji djece sa poteškoćama u razvoju.

- Planirano je da ove sedmice završimo vakcinaciju zdravstvenih radnika u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, a sljedeće sedmice krenuli bi u vakcinaciju lica koja se nalaze u staračkim domovima - naglasio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Dodatnih 20. 000 vakcina "sputnjik" trebalo bi da stigne već za sedam do 10 dana, kaže premijer Radovan Višković i ističe da su time stvaraju uslovi za ubrzavanje procesa masovne vakcinacije.

- Republika Srpska je zahvaljujući saradnji sa Ruskom Federacijom uspjela svojim građanima da obezbijedi dovoljan broj vakcina za početak ozbiljnijeg plana vakcinacije - istako je predsjednik Vlade Srpske

Višković je podsjetio da je Srpska, posredstvom mehanizma Kovaks i kod ruskih partnera, već uplatila 800.000 doza vakcina, dovoljnih za imunizaciju 400.000 građana.

Novi kontigent ruskih vakcina "sputnjik ve"

U junu bi, kaže, trebalo da bude nabavljeno još 500.000, od ukupno dogovorenih 1.200.000 doza ruske vakcine za Republiku Srpsku, a u toku su pregovori i za nabavku određenih količina vakcina kineskog proizvođača Sinofarm.