latinica  ћирилица
08/03/2021 |  18:50 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Šta sadrži bošnjački plan za Srebrenicu? (VIDEO)

Ni nakon što su potvrđeni rezultati ponovljenih izbora za Srebrenicu, bošnjačke partije ne mire se sa porazom. Njihovi lideri, pod patronatom Islamske zajednice, potpisali su izjavu o političkom programu i položaju Bošnjaka u toj opštini. Najavljuju zakon i sistemsku deklaraciju, kojim bi iz Sarajeva i Federacije, u tom dijelu Srpske kreirali obrazovni sistem, privredni ambijent, zdravstvenu zaštitu..., s konačnim ciljem da se Srebrenica, suprotno Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH izdvoji iz Republike Srpske, i da joj se dodijeli poseban status.
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

Uoči prošlih izbora reis Islamske zajednice Husein Kavazović, nimalo tolerantno i miroljubivo, "mitingovao" je iz daleke Švajcarske da se ne dozvoli "da Vlah bude načelnik Srebrenice"! Nakon posljednjih, ponovljenih, u svojim odajama okupio je bošnjačku "elitu". Odlučili su potpisima iz Sarajeva da "renoviraju" Srebrenicu.

"U roku od 60 dana izraditi sveobuhvatan program opstanka i održivog razvoja povratnika u tom dijelu BiH" koji je, kako to pišu na papiru, trenutno u sastavu Republike Srpske; omogućiti im zdravstvenu zaštitu u Federaciji, izgraditi bosanskohercegovačke školske centre, iz svih budžeta - od opštine do BiH, izdvojiti do 2 odsto za povratnike, i na kraju donijeti novi Statut kojim bi Srebrenica dobila poseban status i bila proglašena regijom od evropskog značaja. Ovo je samo dio sarajevskog papirantog plana uoči izbora 2022. godine.

- Da se zajednički izađe na izbore, da se zajednički ide na to da Federacija posebno snažnije finansijski podupre projekte u Republici Srpskoj i povratnike. Šta nama znači dati jedan ili dva odsto od budžeta, nekih 50 ili 100 miliona od budžeta koji je preko 5 milijardi - kaže Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

I "izjavu" su potpisali svi osim lidera SDP-a. Nerminu Nikšiću "zasmetala" je medijacija vjerske zajednice. No zato je na principima "medijatora" sačinio Zakon, koji će na usvajanje ponuditi prvo sarajevskom, a onda ostalim kantonima. Na kraju i Federaciji. Limitirao je i donju granicu izdvojenog novca. Najmanje 250.000 maraka godišnje iz sarajevskog budžeta.

- Imamo urađen draft zakona o pomoći građanima Srebrenice, ponavljam ne vlastima nego građanima Srebrenice koji ćemo vrlo brzo uputiti u proceduru - poručio je Nikšić.

Za tri decenije iz Sarajeva put Srebrenice otišle su ne stotine hiljada, već milijarde maraka – budžetskih i doniranih sredstava. Samo su se negdje na tom putu "zagubile". Načelnik Srebrenice pita nije li, ovaj put uz planove za novo pranje para, po srijedi i prizemno negiranje legitimnih institucija.

- Ono što se dešava svakodnevno jeste nastojanje da se ukine Republika Srpska, da se atakuje na njene institucije. I ovo je jedan atak da obiđu institucije, odnosno opštinu pa da usmjeravaju neka sredstva za Bošnjake - tvrdi Grujičić.

A posljednji put kada su iz Sarajeva projektovali "bolju budućnost" za Bošnjake Srebrenice, opustošeno je cijelo jedno selo.

- Oni su jedno selo Ljeskovik iselili takvom politikom, iselili su 30 porodica i 14 djece. To su pokušali i sada i mislim da bi narod trebao konačno da se obračuna s njima - kaže mještanin Bego Bektić.

Ako ne narod Srebrenice, institucije Republike Srpske, sigurno hoće. Јer ustavni i svaki drugi kapacitet, za to imaju. Igora Žunića više brine "integracione snage" iz Srpske na čiju pomoć sarajevske "patriote" računaju.

- Vrijeme će pokazati koje su to struje mada u djelovanju pojedinih partija u Srpskoj to se već osjeti. U suštini kakva god Rezolucija da bude svi potpisnici moraju znati da je Srpska neupitna u svojoj nadležnosti, da ništa ne mogu uraditi mimo institucija Republike Srpske - rekao je Žunić.

Da je sarajevska želja za pomoć povratnicima iskrena, pogledali bi prvo u vlastito "bajkovito" dvorište. A tamo u mandatima nisu mogli da pronađu ni 17 Srba za Dom naroda. Ako je Bošnjacima toliko loše u Srpskoj, pa i u Srebrenici kako je moguće da ih se prema posljednjem popisu, 180.000 vratilo. Naspram ni 50.000 Srba u Federaciju. I zašto Srbi bajkovitu i bogatu Federaciju i dalje napuštaju!?