latinica  ћирилица
08/03/2021 |  19:01 ⇒ 09/03/2021 | 07:06 | Autor: RTRS

Dodik: Na Posebnoj sjednici NSRS o radu visokog predstavnika i imenovanju novog (VIDEO)

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, sazvao je za sutra sjednicu Kolegijuma, na kojoj bi trebalo da bude utvrđen prijedlog dnevnog reda i termin održavanja posebne skupštinske sjednice na zahtjev srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Za dnevni red 18. posebne sjednice Narodne skupštine, Dodik je predložio tačku - Ocjena rada visokog predstavnika, primjena Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika.

Dodik je izjavio da se BiH nalazi pred izborom - ili će dosljedno poštovati odredbe Dejtonskog sporazuma ili se mirno razići.

Nezakonito izabrani visoki predstavnici godinama su na zakonitost pozivali legalno izabrane predstavnike u BiH, kršeći Dejton i predstavljajući se kao predstavnici međunarodne zajednice, što nisu, kaže srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Taj začarani krug mora da prestane, a Republika Srpska da se suprostavi svim pravnim argumentima.

- Pošto Republika Srpska ne traži da u BiH dođe novi visoki predstavik već sada mogu reći da bi on, ukolio dođe, došao nezakonito, suprotno odredbama aneksa 10 kojim je dobio politički život u BiH. Stoga smatram da o ovom pitanju svoje mišljenje treba da da najviše zakonodavno tijelo Republike Srpske, njena Narodna skupština, koja je jedino relevantno mjesto na kojem Republika Srpska može mjerodavno razmatrati najvažnija pitanja za svoju budućnost - kaže Dodik.

Dodik ističe da je prema propisanoj proceduri do sada samo Karl Bilt izabran na zakonit način.

Smatra da insistiranje na produženju boravka visokog predstavnika u BiH, koji bi došao na način suprotan onome što je propisano, znači da međunarodna zajednica odustaje od ideje da je moguće da se BiH demokratizuje i integriše u EU.

- Visoki predstavnici su svih prethodnih godina činili krivična djela intervenišući na Dejtonskom sporazumu na šta nisu imali pravo, u dobroj mjeri suspendovali dijalog, neustavno i neovlašteno mijenjali Ustav BiH, kao i ustave Republike Srpske i FBiH, kršili ljudska prava i svojim činjenjem nas doveli do tačke kada je svima jasno da je za sve ove godine ta institucija proizvela toliko štete da se mi sada bavimo posljedicama njihovog djelovanja a ne evropskim ciljevima i zadacima - dodaje predsjedavajući bh. Predsjedništva.

Kaže da bošnjačka politička elita nije promijenila svoje stavove od 1995. godine i da je uz pomoć visokog predstavnika nametala rješenja koja idu njima u prilog: "Zato je gotovo pa nemoguće bilo promijeniti pravosudni sistem, izborni zakon i druge kapitalne zakone u BiH, od kojih su neki i uslov za naše napredovanje ka EU. Ako 26 godina od završetka rata nije vrijeme da BiH vrati suverenitet koji joj je oduzet uvođenjem visokog predastavika, bojim se da ga nikada vratiti neće i da će ova zemlja biti prepuštena međunarodnim službenicima kojima će to biti samo jedna stepenica na ljestvici profesionalnih biografija."

Dodik smatra da je ovo ključni trenutak da se Republika Srpska izbori za pravo da odlučuje i ponovio je da ostaje privržena poštovanju Dejtonskog sporazuma, a to znači i Aneksa 10 koji predviđa kako visoki predstavnik može biti imenovan.