latinica  ћирилица
08/03/2021 |  19:03 ⇒ 09/03/2021 | 07:42 | Autor: RTRS

Epidemiološka situacija nepovoljna - povećanje broja hospitalizovanih (VIDEO)

U Srpskoj i dalje nopovoljna epidemiološka situacija sa mogućim dodatnim pogoršanjem.
Kovid odjeljenje na UKC -
Kovid odjeljenje na UKC

Od 495 uzetih laboratorijskih uzoraka, 86 je pozitivnih na virus koronu.

Bitku sa koronom izgubilo je 12 stanovnika Srpske.

Opet se povećava broj hospitalizovanih. Ukupan broj povećan je na 662, od toga na Univerzitetsko- kliničkom centru 290, a u ostalim bolnicama 372. Na respiratorima je 67 osoba.

Zabrinjava brzina kojom se povećava broj novooboljelih u najvećem gradu Srpske. Poređenja radi u januaru i početkom februara u Banjaluci je nedeljno bilo 200 novih pacijenata pozitivnih na virus korona, da bi taj broj prošle sedmice bio 594.

Nevena Todorović, direktorka Doma zdravlja Banjaluka, kaže da su sve službe maaksimalno opterećene.

Iz bolnice "Sveti apostol Luka" u Doboju nismo uspjeli da dobijemo izjavu doktora jer nisu imali vremena da se obrate medijima zbog velikog broja pacijenata.

Trenutno je u ovoj bolnici 47 hospitalizovanih, dok je u Јedinici intezivne njege 10 pacijenata.

U odjeljenjima za kovid bijeljinske bolnice smješteno je 48 bolesnika, a više od pola je sa teškom kliničkom slikom.

- Sve je veći broj bolesnika. 11 ih je na respiratoru, 22 su životno ugrožena - precizira direktor Bolnice "Sveti vračevi" Bijeljina Zlatko Maksimović.

U Univerzitetskoj bolnici Foča na liječenju od kovida je 49 pacijenata, petoro je na respiratorima u veoma teškom stanju.

U Istočnom Novom Sarajevu povećan je broj pozitivnih na virus korona. Zbog neodgovornog ponašanja, Opštinski štab sprovodi oštrije mjere.

- Mi kao opštinska uprava treba da pojačamo nadzor na tim mjerama iz razloga što su i oni na izdisaju snage zbog te pogoršane situacije. Imamo situaciju u bolnici "Srbija" gdje je osposobljeno još jedno kovid odjeljenje. Inspekcijski organi i komunalna policija već danas treba da počnu ažurnije da obilaze sve te objekte kako bi se pridržavalo onih mjera o broju osoba koje mogu biti u ugostiteljskom objektu - navodi Јovan Katić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

Ljekari upozoravaju da se virus najčešće širi iz kućnih kontakta, pa i savjet da se ne okupljamo, a maska i fizička distanaca su obavezni.