latinica  ћирилица
08/03/2021 |  22:17 | Autor: SRNA

Za razvoj vazdušnog saobraćaja u Srbiji 35,7 miliona evra

Vlada Srbije u ovoj godini za razvoj vazdušnog saobraćaja opredjelila je 4,2 milijarde dinara /35,7 miliona evra/, što je najveći iznos do sada, a od toga 1,4 milijarde dinara /12 miliona evra/ za aerodrom "Konstantin Veliki" u Nišu, izjavio je resorni ministar Tomislav Momirović.
Ep Srbija - Foto: TANЈUG
Ep SrbijaFoto: TANЈUG

On je izrazio nadu u oporavak avio-industrije, uprkos gubicima usljed pandemije virusa korona i pada broja putnika od čak 93 odsto u januaru ove godine u odnosu na isti period lani, ali i u kapacitete i mogućnosti i prosperiteta aerodroma u Nišu, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Momirović i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski ocijenili su da se uprkos globalnoj situaciji sa avio-industrijom radi na proširenju kapaciteta i na izgradnji novog tornja kontrole leta.

On je istakao da je 2019. bila najbolja godina za aerodrom "Konstantin Veliki" kada je bilo oko 420.000 putnika.

Direktor niškog aerodroma Mihajlo Zdravković rekao da su radovi na instalaciji dodatnih 720 metara sistema svjetlosnog obilježavanja u završnoj fazi, a time će uslovi slijetanja biti poboljšani, i sa sadašnjih 800 smanjeni na 550 metara u uslovima loše vidljivosti.

U narednom periodu počinje nadogradnja novih 7.000 metara kvadratnih i adaptacija postojećih 2.100 kvadrata zgrade terminala aerodroma, za šta je iz budžeta Srbije izdvojeno 12 miliona evra.

Zgrada će biti kapaciteta 1,5 miliona putnika godišnje i moći će da opsluži šest aviona istovremeno.

U novembru će početi radovi i na izgradnji Tornja aerodromske kontrole letenja Niš.