latinica  ћирилица
09/03/2021 |  07:56 ⇒ 07:56 | Autor: sputniknews.com

Podnesen zahtjev za registraciju rusko-kineske vakcine

U Rusiji je podnesen zahtjev za registraciju vakcine protiv virusa korona Ad5-nKov (Ad5-nCov) koju su napravile kineska kompanija CanSinoBiologics i ruski Petrovax.
Vakcine protiv virusa korona - Foto: RTRS
Vakcine protiv virusa koronaFoto: RTRS

Preparat trenutno prolazi treću fazu testiranja, saopštio je kineski ambasador u Rusiji DŽang Hanhui. On je dodao da je testiranje dalo „vrlo pozitivne rezultate“.

Diplomata je nazvao vakcinu važnom mjerom prevencije i kontrole pandemije kovid 19, kao i ozbiljnim aspektom međunarodne saradnje.

Po njegovim riječima, od trenutka pojave novog virusa korona „Kina i Rusija su podržavale jedna drugu u bilateralnim i višestranim formatima, pokrenule opsežnu saradnju u sferama, kao što su prevencija i kontrola epidemije, dijagnostika i lečenje, testiranje, istraživanje i izrada vakcina i lijekova“.

Uz učešće i podršku Vlada i odgovarajućih resora dvije države, već je počeo rad na nekoliko desetina projekata, rekao je ambasador. U Pekingu su već obratili pažnju na ruske vakcine Sputnjik Ve (Sputnik V), EpiVakKorona i KoviVak, dodao je DŽang Hanhui.

Proizvođač Sputnjik Ve i određene kineske kompanije razmatraju pitanje saradnje u izradi lijeka protiv virusa korona. Ministarstvo zdravlja Rusije je već odobrilo zahtjev za registraciju kineskog preparata Azifuding i početak treće faze njegovog kliničkog testiranja.