latinica  ћирилица
09/03/2021 |  08:23 | Autor: RTRS

Tokom protesta u Meksiko Sitiju povrijeđeno preko 80 ljudi (VIDEO)

Najmanje 62 policajca i 19 civila povrijeđeno je tokom protesta povodom Međunarodnog dana žena u Meksiko Sitiju, saopštila je služba bezbjednosti Meksiko Sitija, nakon što je više hiljada žena protestovalo zbog nasilja širom zemlje.
Protesti žena u Meksiku (Foto: Carlos Jasso/Reuters) -
Protesti žena u Meksiku (Foto: Carlos Jasso/Reuters)

Feminističke grupe izašle su na ulice Meksika zahtijevajući se da se prekinu ubistva i zlostavljanje žena u državi u kojoj svaki dan nastrada u prosjeku 10 žena.

Demonstranti su nosili slike ubijenih žena uz natpis "Meksiko ubica žena" i "Nisu me ubili, ali živim u strahu".

U Meksiko Sitiju demonstranti su marširali prema Nacionalnoj palati, sjedištu federalne izvršne vlasti, koja je ranije ograđena i blokirana, kao i oko 30 istorijskih spomenika širom glavnog grada.

Predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador opravdao je ogradu rekavši da se time želi izbjeći nasilje, dok su feminističke grupe to opisale kao "zid srama".

Grupa aktivista srušila je dijelove ograde, a policija je upotrijebila suzavac protiv demonstranata, navodi DPA.

Više od 2.000 nenaoružanih policajaca žena raspoređeno je tokom protesta.

"Postoji mnogo načina da mirno protestujete, uključujući da koristite vaš glas, pa čak i da vrijeđate, ali nemojte bacati bombe, koristiti čekiće i paliti stvari", rekao je predsjednik.

Osim povrijeđenih 19 lica, privedena su četiri fotoreportera u metrou u Meksiko Sitiju kada ih je policija oborila na pod i stavila im lisice. Radi se o ženama, a jedna od njih je to objavila na Tviteru.

Ministarstvo bezbjednosti saopštilo je da je policajac koji je dao naredbu za hapšenje žena suspendovan, kao i svi policajci koji su viđeni na video snimku koji cirkuliše na društvenim mrežama.

Više od 3.700 žena ubijeno je u Meksiku prošle godine, uključujući oko 967 slučajeva koji se odnose na nasilje vezano za pol ili femicid. Tokom pandemije registrovan je povećan broj slučajeva porodičnog nasilja.