latinica  ћирилица
09/03/2021 |  10:27 ⇒ 10:28 | Autor: SRNA

Most "Bratoljub" trebalo bi da u funkciji bude do kraja juna

Most "Bratoljub" koji spaja Bratunac i Ljuboviju trebalo bi da do kraja juna bude u funkciji, piše "Glas Srpske".
Most Bratoljub - Foto: RTRS
Most BratoljubFoto: RTRS

Isti izvor navodi da nema većih problema u gradnji graničnog prelaza, na koji se čeka, a da rukovodioci opština sa obje strane rijeke Drine ističu da imaju velike planove da bi se još više i bolje uvezali.

Čelnici opštine Bratunac godinama ističu da su granični prelaz i most od ogromnog značaja za tu opštinu, ali i za širu regiju. Transportni pravci će, kako napominju, biti znatno skraćeni, što će mnogo značiti za privredu ovog područja i za stanovništvo s obje strane Drine.

U planu je i realizacija dugo najavljivanog tunela ispod Proslopa, kojim bi se srednje Podrinje povezalo, preko Valjeva, sa auto-putem "Miloš Veliki", a to je za "Glas Srpske" potvrdio i načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić.

- Na moju inicijativu nedavno je bio sastanak sa predsjednikom opštine Ljubovija Milanom Јovanovićem. Na licu mjesta smo se uvjerili kako teku radovi kada je riječ o izgradnji graničnog prelaza kod mosta `Bratoljub`. Bila je inicijativa koju smo zajednički potpisali za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da se rekonstruiše stari most na Drini, koji će, puštanjem u promet novog mosta, biti pješački - rekao je Rankić.

Prema njegovim riječima, to će biti aorta života srednjeg Podrinja i u tom pogledu je veoma važna i inicijativa da se ispod Proslopa uradi tunel koji će ovo područje povezati i sa auto-putem.

Predsjednik opštine Ljubovija Milan Јovanović rekao je za "Glas Srpske" da nastavljaju saradnju sa Bratuncem i da je već počela izrada projektne dokumentacije za tunel i potrebnih studija, što će ubrzati razvoj srednjeg Podrinja, odnosno Bratunca i Ljubovije.

- Tunel je nastavak priče o mostu, jer sa tim dobija pun kapacitet - istakao je Јovanović, koji se nada da će u što kraćem roku projektna dokumentacija biti završena.

Izgradnja mosta "Bratoljub", u dužini od 227 metara, trajala je od oktobra 2015. do maja 2017. godine i koštala je oko 13 miliona evra, ali zbog nepostojanja prelaza još nije u funkciji.

Izgradnja graničnog prelaza "Bratoljub" počela je u aprilu lani, posao je povjeren zvorničkoj firmi "Enikom gradnja", a ukupna vrijednost projekta je 14,5 miliona KM.

Srbija je, prema dogovoru, završila izgradnju mosta i pristupne puteve sa svoje strane, a Republika Srpska izgradnju pristupnih puteva iz pravca Bratunca, dok plato za carinski terminal i granični prelaz sa nadstrešnicom površine 2.000 metara kvadratnih treba da izgradi BiH.