latinica  ћирилица
09/03/2021 |  10:55 ⇒ 12:41 | Autor: RTRS

Inspektori pojačano rade na terenu; Izrečene kazne od skoro 200.000 KM (VIDEO)

Vakcinacija i pridržavanje propisanih epidemioloških mjera i dalje su najvažniji u borbi protiv virusa korona.
Inspekcijska kontrola - Foto: RTRS
Inspekcijska kontrolaFoto: RTRS

Iz Instituta za javno zdravstvo navode da osobe koje su preboljele virus takođe treba da se vakcinišu što je i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

Trenutna epidemiološka situacija u Republici Srpskoj, nepovoljna je, što dodatno opterećuje zdravstveni sistem. Lokalne zajednice moraju, na osnovu procjene trenutne situacije da donose određene dodatne mjere.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković kaže da tamo gdje je došlo do pogoršanja situacije, krizni štabovi, moraju razmišljati u pravcu pooštravanja mjera, kako bi onemogućili širenje virusa.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, inspektori već duže, pojačano rade na terenu. U kontrolama u proteklih sedam dana, subjektima su izrekli kazne od skoro 200.000 KM, dok su četiri objekta privremeno zatvorena.

- Samo protekle sedmice, izvršeno je 2.700. kontrola, gdje je u 158 slučaja utvrđeno da subjekti nisu poštovali preporučene mjere - napominje portparolka Inspektorata Dušanka Nikolić.

Kako bi bila nastavljena revakcinacija i počela masovna vakcinacija, potrebno je maksimalno pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

Građani će na vrijeme biti obaviješteni na koji način i gdje se mogu prijaviti za vakcinaciju.

Zeljković ističe da će u narednom periodu, biti u funkciji sistem onlajn prijave svih građana, koji žele da se vakcinišu i kol centrom, da bi sve osobe koje nemaju pristup internetu, mogle da se prijave putem telefona.

Vakcina koje su stigle prije sedam dana već su raspoređene zdravstvenim ustanovama i u toku ove sedmice trebalo bi da bude završena vakcinacija zdravstvenih radnika u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama. Nakon toga, planirano je vakcinisanje korisnika staračkih domova i kolektivnih smještaja ustanova socijalne zaštite, a u prioritetnoj grupi biće i roditelji djece s poteškoćama u razvoju.