latinica  ћирилица
09/03/2021 |  11:52 ⇒ 21:38 | Autor: RTRS

Sutra posebna sjednica Parlamenta Srpske

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana sutra u 12.00 časova u Banjaluci, odlučio je danas Kolegijum Parlamenta Srpske.
Kolegijum NSRS - Foto: SRNA
Kolegijum NSRSFoto: SRNA

Na sjednici će se obratiti srpski član i Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik na čiji zahtjev je sjednica i zakazana.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović izjavio je, nakon sjednice skupštinskog Kolegijuma, da je ova sjednica potrebna i da je došlo vrijeme da domaći faktori preuzmu odgovornost i odlučuju, a ne da se nameću odluke međunarodnog faktora.

- Ova sjednica je potrebna i ima smisao - rekao je Čubrilović.

Dodao je da o ovoj temi treba razgovarati u periodu kada aktuelni visoki predstavnik najavljuje svoj odlazak i kada se razgovara o mogućem njegovom zamjeniku.

- Srpska treba da iskoristi mogućnost da iznese viđenje na okolnosti dolaska novog visokog predstavnika. Duže vrijeme u Srpskoj je prisutno mišljenje da visoki predstavnik treba da završi svoj mandat - rekao je Čubrilović.

Podsjetio je da je izvršena većina zahtjeva koje je međunarodna zajednica postavljala pred organe BiH i Srpske.

- Dakle, međunarodna zajednica treba da ohrabri domaće političare da potpuno preuzmu odgovornost za ono što rade i za šta su birani - rekao je Čubrilović.

Odgovarajući na pojedine zamjerke opozicije, među kojima su one da nisu dobili materijale i da nije bilo konsultacija svih partija o posebnoj sjednici, on je rekao da se ta sjednica zakazuje tačno prema Poslovniku Skupštine.

- Vremenski period koji je ostavljen do početka sjednice sasvim je na tom planu dovoljan. Materijali se uvijek dijele po završetku Kolegijuma - rekao je Čubrilović, koji vjeruje da su poslanicima već stigli potrebni materijali

Za dnevni red srpski član i Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je predložio tačku - ocjena rada visokog predstavnika, primjena Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika.