latinica  ћирилица
09/03/2021 |  12:46 ⇒ 12:57 | Autor: TANЈUG

Australija najavljuje istragu o nasilju nad Aboridžinima

Australijska država Viktorija najavila je istragu o uticaju kolonizacije na domorodačke Aboridžine, prvu takve vrste na nacionalnom nivou, prenosi Bi-Bi-Si.
Aboridžini (Foto: www.goveonline.com.au) -
Aboridžini (Foto: www.goveonline.com.au)

 Bi-Bi-Si navodi da je Aboridžinima u Australiji oduzeta zemlja nakon britanskog naseljavanja 1788. godine i da od tada trpe sistemske nepravde, a da za razliku od nekih drugih država Komonvelta, Australija nikada nije formalno ispitivala posljedice svojih ranijih politika.

Najavljujući istragu, vlada se pozvala na nepravde iz prošlosti prema Aboridžinima koje su trajale 233 godine i koje uključuju masakre domorodaca od strane bijelih doseljenika ili oduzimanje djece na osnovu državnih zakona iz njihovih porodica koja su danas poznata kao “Ukradena generacija“, a predstavnici domorodaca pozdravili su ovu odluku kao priliku da se saopšti istina.

 Bi-Bi-Si navodi da su lokalni mediji prenijeli da će se istraga, koja će početi kasnije tokom godine, sprovoditi pod nazivom “Komisija za pravdu i istinu“ po uzoru na Nelsona Mandelu u Јužnoj Africi nakon aparthejda i druge koji su se dogodile u Kanadi i na Novom Zelandu i da će imati ovlašćenja kraljevske komisije, najvišeg oblika javne istrage u Australiji.

Rezultati i nalazi ove komisije očekuju se tokom sljedeće godine.