latinica  ћирилица
09/03/2021 |  14:25 | Autor: SRNA

Predragović: Pravi i pravedni razrez poreza na tržišnu vrijednost svake nekretnine

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIPP/ Bosiljka Predragović najavila je danas da bi procjena vrijednosti nekretnina trebalo da počne iduće godine.
Bosiljka Predragović - Foto: SRNA
Bosiljka PredragovićFoto: SRNA

- U procesu smo da od Svjetske banke tražimo dodatni kredit kako bismo svakoj nekretnini prišli, procijenili je i dobili pravi i pravedni razrez poreza na tržišnu vrijednost svake nekretnine - rekla je Predragovićeva novinarima u Prijedoru nakon sastanka sa gradonačelnikom Daliborom Pavlovićem.

Ona je ocijenila da nijedna država ne smije da dozvoli neprijavljene nepokretnosti, naročito jedinice lokalne samouprave kojima pripada taj porez i na osnovu kojeg projektuju svoje budžete i planiraju razvoj.

- Moramo da napravimo pravednu podjelu, jer toliko je ljudi koji ne prijavljuju nekretninu, ne plaćaju porez, a svi koji plaćaju redovno svoje obaveze u stvari finansiraju infrastrukturne projekte grada i omogućavaju ljudima koji ne plaćaju obaveze da koriste tu infrastrukturu - naglasila je Predragovićeva.

Ona je podsjetila na pilot-projekte podržane od švedske Vlade u Banjaluci i Laktašima koji su pokazali ogroman broj neprijavljenih nepokretnosti na bazi uvida na terenu koji su obavljale komisije sastavljene od članova lokalnih zajednica i RUGIPP-a.

- I evo jedan poražavajući podatak, da u Banjaluci na dijelu jedne katastarske opštine je u Poreskoj upravi prijavljeno 12.000 nepokretnosti na koje sa plaća porez, kod nas ima 16.000 upisanih na istom tom dijelu, a mi smo popisali 26.000, da shvatite kolika je to razlika nelegalnog korištenja - navela je Predragovićeva.

Ona je istakla da je problem i neažurnost katastra, te pojasnila kako u zemljišnoj knjizi bude upisana livada, a nema uplanjene vile, i budući vlasnik je oslobođen plaćanja na poljoprivredno zemljište, ne plaća porez.

- Sad radimo i zakon gdje ćemo to uvesti sebi kao nadležnost, nastavljamo onda sa cijelom Republikom Srpskom, pristupamo i snimamo sve što imamo i na taj način ćemo dobiti tačne podatke i vidjeti tačno koliko ima poreskih obveznika koji plaćaju i koji ne plaćaju i da li plaćaju onoliko koliko je stvarno stanje na terenu, a svi znamo koliko su neažurne evidencije - dodala je Predragovićeva.

Prihod od poreza na nepokretnosti u budžetu grada Prijedora za prošlu godinu planiran je u iznosu od 2.550.000 KM, a realizovano za gotovo milion maraka manje /1.554.259,47 KM/, dok je u nacrtu budžeta za ovu godinu plan prihoda po ovom osnovu dva miliona maraka.