latinica  ћирилица
09/03/2021 |  15:07 ⇒ 20:03 | Autor: SRNA

Dodik: Turkovićeva obmanula Masa, dva konstitutivna naroda ne žele OHR

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je Bisera Turković u razgovoru sa njemačkim šefom diplomatije Hajkom Masom iznijela svoj ili partijski stav, a nikako stav BiH, te da bi želio da to zna i ministar Mas.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

- Uz puno uvažavanje ministra inostranih poslova Hajka Masa i države Njemačke, moram da kažem da je on obmanut izjavom Bisere Turković, koja odlično zna da BiH nema konsenzus o budućnosti OHR - istakao je Dodik upitan da prokometariše sastanak Turkovićeve sa Masom na kojem je rekla da postoji potreba za visokim predstavnikom u BiH.

Dodik je pojasnio da dva od tri konstitutivna naroda ne žele da ta institucija nastavi sa funkcionisanjem i za ostanak protektorata su samo Bošnjaci koji za proteklih 26 godina nisu pokazali spremnost da pregovaraju sa Srbima i Hrvatima oslanjajući se upravo na OHR, koji je praktično svih ovih godina bio njihov advokat.

- Želio bih još jednom da istaknem da naše protivljenje nema nakakve veze sa ličnošću Kristijana Šmita, kojeg Njemačka vidi na tom mjestu, i koji sigurno ima ogroman politički potencijal. Mi jednostavno smatramo da nam ne treba visoki predstavnik, koji je godinama kočničar napretka u BiH. A ako jedna od pet strana potpisnica Aneksa 10 ne traži njegov dolazak, onda on nije ni moguć na legalan način - naglasio je Dodik.