latinica  ћирилица
09/03/2021 |  15:56 | Autor: B92

Anjeli: Blizu smo idealnog formata Lige šampiona

Prvi čovjek Јuventusa, Andrea Anjeli, tvrdi da bi elitni klubovi uskoro mogli da postignu dogovor o novom formatu Lige šampiona.
Fudbalska Liga šampiona (foto: twitter.com/clubbrugge) -
Fudbalska Liga šampiona (foto: twitter.com/clubbrugge)

Italijan je u intervjuu "Gardijanu" otkrio da se traže načini kako da se fudbalski mečevi učine gledljivijim mlađim navijačima, ali i kako da sve bude zanimljivije.

Zato je pohvalio takozvani "Švajcarski sistem" gdje bi u elitnom takmičenju UEFA učestvovalo 36 klubova i gdje bi svaki učesnik u grupnoj fazi odigrao po deset mečeva.

Bila bi formirana i zajednička tabela, pa bi svi imali veće izglede na plasman u nokaut fazu.

- Veoma smo blizu dogovora o idealnoj Ligi šampiona. Taj švajcarski sistem je odličan. To će otvoriri mnoge mogiućnosti svima koji se takmiče. Imaće veće šanse za nokaut fazu. To je suština takmičenja. Blizu smo novog formata, možda nas od svega dijeli nekoliko nedjelja - optimista je Anjeli.

Kaže i da je jako bitno da postoji saglasnost sa UEFA.

- Odavno imam namjeru da pronađem rješenje sa kojim je saglasna i UEFA. Tačno je da je bilo nesporazuma sa Aleksanderom Čeferinom prošle jeseni, željeli smo da nađemo ravnotežu između domaćih i evropskih takmičenja. Cilj je da imamo ravnotežu u svemu - dodao je čelnik prvaka Italije.

On se zalaže i za nešto što bi se moglo nazvati "pretplatom na posljednji kvartal utakmice".

Navijači bi morali da se pretplate da gledaju posljednjih 15 minuta pojedinih mečeva.

- Možemo da zamislimo to da imamo pretplatu na posljednjih 15 minuta nekih utakmica. Pažnja današnjih klinaca i onih koji troše novac je drugačija od mene u njihovim godinama. Uzmimo na primer golf, ako je to interesantno, radi se uglavnom samo o posljednjih šest rupa finalnog dana. Nećete gledati cio događaj na TV osim ako niste vatreni navijač - objasnio je Anjeli svoju zamisao.

Јoš jedna važna stvar o kojoj se diskutuje jeste da bi se moglo spriječiti da klubovi koji su u Ligi šampiona međusobno trguju igračima.

- Klubovi koji bi se plasirali u određene runde međunarodnih takmičenja, ne bi mogli da kupuju igrače međusobno. To bi doprinijelo osjećaju solidarnosti među njima i ne bi bili ogromnih milionskih transfera među klubovima učesnicima. To su elementi o kojima se razgovara - zaključio je Anjeli.