latinica  ћирилица
09/03/2021 |  16:14 ⇒ 16:15 | Autor: SRNA

Aktivnosti o usaglašavanju pozicije BiH o procesu pridruživanja

Savjet ministara donio je na vanrednoj telefonskoj sjednici niz zaključaka kako bi što prije bile pokrenute aktivnosti na pripremi, usaglašavanju i usvajanju pozicije BiH o procesu stabilizacije i pridruživanja za sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU-BiH, te utvrđivanju sastava delegacije BiH za ovaj susret.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Iz Savjeta ministara je saopšteno da je prethodno, na prijedlog Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara, razmotrena i usvojena informacija Stalne delegacije BiH u okviru Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje u vezi sa četvrtim sastankom Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje.

Kao okvirni datum za sastanak predložen je 13. april, a formalna potvrda se očekuje u narednom periodu.

Kako je najavljeno iz Savjeta ministara, sastanku će predsjedavati visoki predstavnik za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Žozep Borelj, a delegaciju BiH će predvoditi predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara zaduženo je da od Stalne delegacije BiH u okviru Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje zatraži informaciju o sastavu delegacije koja će ih pratiti na ovom sastanku.

Savjet ministara je zadužio Direkciju za evropske integracije da pripremi doprinos za izradu nacrta pozicije BiH o procesu stabilizacije i pridruživanja za četvrti sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje, iz djelokruga svoje nadležnosti, posebno u svojstvu Sekretarijata Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-BiH.

Ministarstvo inostranih poslova zaduženo je da dostavi doprinos izradi nacrta pozicije iz djelokruga svojih nadležnosti, posebno koje se odnose na pitanja političkog dijaloga i odnosa BiH i EU, kao i na pitanje regionalne saradnje i na pitanja iz oblasti zajedničke spoljne i bezbjednosne politike.

- Ostale institucije, u skladu sa svojim nadležnostima, dužne su da na bazi zahtjeva koji će im uputiti Ministarstvo inostranih poslova, u svojstvu Sekretarijata Stalne delegacije BiH, dostave doprinos za izradu nacrta pozicije za ostale tačke okvirnog dnevnog reda koje predloži EU u postupku utvrđivanja prijedloga dnevnog reda - navedeno je u saopštenju Savjeta ministara.

U saopštenju se dodaje da će Direkcija za evropske integracije i ostale nadležne institucije dostaviti Ministarstvu inostranih poslova doprinose za izradu nacrta pozicije što je prije moguće, a najkasnije sedam dana nakon prijema informacije o zaključku Savjeta ministara.

U skladu sa odlukom o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, Ministarstvo inostranih poslova će nacrt pozicije BiH najkasnije sedam dana nakon prijema doprinosa dostaviti Direkciji za evropske integracije, kao i Sekretarijatu Kolegijuma za evropske integracije radi dobijanja stava Kolegijuma.

Potom će Direkcija za evropske integracije najkasnije u roku od sedam dana obavijestiti Ministarstvo inostranih poslova o stavu Kolegijuma za evropske integracije u vezi sa nacrtom pozicije.

Zaduženo je Ministarstvo inostranih poslova da dostavi Savjetu ministara na razmatranje i usvajanje nacrt pozicije BiH, uključujući i prijedlog sastava kompletne delegacije BiH na ovom sastanku.

Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica s jedne strane i BiH s druge strane, osnovan je Savjet za stabilizaciju i pridruživanje s ciljem nadzora primjene i sprovođenja ovog sporazuma i razmatranja važnih bilateralnih i međunarodnih pitanja od obostranog interesa.

Savjet za stabilizaciju i pridruživanje se sastoji od članova Savjeta EU i Evropske komisije, kao i članova Savjeta ministara.