latinica  ћирилица
09/03/2021 |  16:49 ⇒ 16:58 | Autor: SRNA

Mitrović - Ito: Razgovor o koridoru 5C transportu i avioprevozu

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Јapana u BiH Makota Ita, sa kojim je razgovarao o auto-putu na Koridoru 5C, transportu robe i usluga u BiH i izvan nje, te avio-prevozu putnika i robe.
Vojin Mitrović i Makota Ita - Foto: SRNA
Vojin Mitrović i Makota ItaFoto: SRNA

Mitrović je podsjetio da je BiH izrazila svoju podršku kandidatu Јapana Masaiku Metoki za poziciju generalnog direktora Međunarodne kancelarije Svjetskog poštanskog saveza, dok je Јapan podržao kandidaturu BiH u Upravni savjet ovog saveza, čim se steknu uslovi za održavanje Kongresa Saveza, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Kada je riječ o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola između BiH i Јapana, postoje određena odstupanja koja bi se najlakše riješila pristupanjem BiH Ženevskoj konvenciji o drumskom saobraćaju iz 1949. godine, čime bi se ovo pitanje riješilo ne samo sa Јapanom, nego i sa svim drugim članicama Ženevske konvencije, navodi se u saopštenju.

U saopštenju je pojašnjeno da je BiH pristupila Konvenciji o saobraćaju na putevima /Bečka konvencija/ iz 1968. godine, te strancima koji privremeno borave u BiH priznaje vozačku dozvolu u skladu sa odredbama te konvencije.

Na sastanku je zaključeno da pregovore treba nastaviti jer nema velikih problema za potpisivanje ovog sporazuma, imajući u vidu primjere drugih zemalja koje su prihvatile priznavanje vozačkih dozvola, a nisu članice Ženevske konvencije.

Mitrović je poželio dobrodošlicu ambasadoru Јapana u BiH, kao i mnogo uspjeha u budućem radu.