latinica  ћирилица
09/03/2021 |  18:22 | Autor: SRNA

Mišel odbacuje optužbe o "vakcinalnom nacionalizmu"

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel odbacio je danas optužbe o "vakcinalnom nacionalizmu" koje su iznesene protiv EU i izjavio da, dok Velika Britanija i SAD imaju direktne zabrane na izvoz vakcina protiv kovida 19, Brisel nije prestao s izvozom.

EU se našla na udaru kritika zbog sporijeg programa vakcinacije od Velike Britanije i SAD i u inostranstvu, jer čini manje od Kine, Rusije ili Indije na dostavi vakcina siromašnijim zemljama.

Prošle sedmice, EU je izazvala kritike i kupaca vakcina u inostranstvu jer je podržala odluku Italije da zaustavi isporuku doza u Australiju.

Mišel je istakao da bez Evrope ne bi bilo moguće razviti i proizvesti nekoliko vakcina za manje od godinu dana i da je solidarnost EU pomogla da siromašnije zemlje dobiju prve doze.

On je kritikovao "veoma reklamirane" isporuke vakcina iz Kine i Rusije drugim zemljama.

- Ne smijemo dozvoliti da nas zavaraju Kina i Rusija, koje organizuju veoma ograničene, ali dobro reklamirane operacije isporuke vakcina drugima - naglasio je Mišel.

On kaže da su Kina i Rusija vakcinisali manji broj svojih državljana nego EU.

Prema njegovim riječima, Evropa neće koristiti vakcine u propagandne svrhe.

Mišel je stao u odbranu sistema kontrole izvoza doza proizvedenih u Evropi, uz podsjećanje da je Italija prošle sedmice blokirala isporuku vakcina Astra Zeneke u Australiju.

On je dodao da će EU u narednim mjesecima postati vodeći proizvođač vakcina i da je najbolje opremljena da brzo prilagodi proizvodnju doza novim sojevima virusa korona.