latinica  ћирилица
09/03/2021 |  18:37 ⇒ 21:38 | Autor: RTRS

Legalizacija zemljišta u izbjegličkim naseljima u Prijedoru (VIDEO)

Iz prijedorske gradske Uprave pozvali su stanovnike gradskih "izbjegličkih" naselja, koji to još nisu učinili, da podenesu zahtjeve za formiranje parcela. To je jedini način da zemljište, koje im je dodijeljeno prije dvije decenije, bude i legalizovano.
Aerodromsko naselje Prijedor (foto: infoprijedor.ba) -
Aerodromsko naselje Prijedor (foto: infoprijedor.ba)

- Ovaj papir mi mnogo znači. On potvrđuje da sam ja vlasnik svog placa, svoje parcele, 1/1 koji smo čekali 20 godina - rekao je Nikola Marić iz Aerodromskog naselja.

Bježeći pred ratnim vihorom, Marić s porodicom je napustio vjekovno ognjište u Ključu. Nastanili su se u Prijedoru, gdje im je 2000. godine dodijeljen plac u Aerodromskom naselju. Tu su sagradili novi dom.

Međutim, već tada, počeli su njihovi problemi, jer dobijeno zemljište, zbog sudskog spora Grada Prijedora sa akcionarskim društvom "Poljoproizvod" nisu mogli da legalizuju. I nakon 20 godina strahovanja i neizvjesnosti, njihovim mukama dolazi kraj.

Problem s legalizacijom zemljišta, osim porodice Marić, imali su gotovo svi stanovnici naselja Vrbice, Јanjića pumpa i Aerodromskog naselja. Da bi njihovo zemljište bilo legalizovano, dužni su da podnesu zahtjeve za formiranje parcela.

- Dobar dio posla je završen na Aerodromskom naselju. 763 parcele su završene, problem je bio u 55 parcela jer nije bilo adresa, nepoznate su bile adrese kako bi se rješenje poslalo tim građanima, i 140 parcela nije formirano, i iz tog razloga nije bilo moguće završiti posao koji je započet - naveo je Dalibor Pavlović, gradonačelnik Prijedora. 

Ovaj proces tek treba da počne u naselju Јanjića pumpa, gdje je formirano 290 parcela, a neophodno je formirati još 215.

U Vrbicama je 445 parcela formirano, a potrebno je formirati još 231, kako bi se krenulo s javnim izlaganjem i osnivanjem katastra nepokretnosti. Iz RUGIP-a ističu da naredni koraci zavise od građana.

- Tu gdje nisu formirane građevinske parcele, nisu uplanjeni ni objekti, to je obaveza svakog lica. Niti mi možemo po službenoj dužnosti, niti grad Prijedor može u ime tih lica to uraditi, ali mi smo to uzeli kao prioritet da pripremamo  bazu podataka, bez formirane građevinske parcele mi nemamo šta da izložimo - istakla je Bosiljka Predragović, direktorka Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. 

Predragovićeva je istakla i da u planu parcelacije auto-puta Prijedor-Banjaluka nema povrede vitalnog nacionalnog intersa, jer se neće oduzimati nepokretnosti samo jednog naroda, nego svih.

Plan je da se sa procjenom vrijednosti nekretnina počne iduće godine, i da će za to biti tražen dodatni kredit Svjetske banke.