latinica  ћирилица
09/03/2021 |  19:25 ⇒ 19:25 | Autor: SRNA

Uhapšen Begzad Spahić osumnjičen za pridruživanje ID

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu uhapsili su danas Begzada Spahića, kojeg Tužilaštvo BiH sumnjiči za pripadništvo terorističkoj organizaciji Islamska država, potvrdio je tužilac Dubravko Čampara.
SIPA - Foto: RTRS
SIPAFoto: RTRS

Čampara je rekao da je Spahić prije nekoliko dana izručen iz Turske po potjernici Opštinskog suda u Zenici koja je bila raspisana protiv njega zbog prodaje narkotičkih sredstava.

- Kad je izručen iz Turske, bio je u pritvoru u Zenici do danas. S obzirom da ga mi sumnjičimo da je bio pripadnik Islamske države, onda sam naredio SIPA da ga danas uhapsi kada ga puste iz pritvora - rekao je Čampara.

On je dodao da će Spahić sutra biti predat Tužilaštvu BiH, prenosi BIRN.

Spahićev branilac Senad Dupovac smatra da je djelo za koje je po potjernici Opštinskog suda u Zenici izručen BiH - zastarjelo.

- Proveo je nekoliko dana u pritvoru u Zenici dok se to ispitalo. On je danas izašao iz pritvora i prilikom izlaska na vratima SIPA ga je lišila slobode i ujutro će ga predati Tužilaštvu - istakao je Dupovac.

Prema pisanju pojedinih medija, Spahića je 2017. godine uhapsila turska policija zbog sumnje da je pripremao samoubilački napad. Spahić je uhapšen u jugoistočnom turskom gradu Kilisu, zajedno sa četvoro državljana Azerbejdžana.

Dupovac je naveo da Spahić tvrdi da je za isto krivično djelo za koje ga sumnjiči Tužilaštvo BiH suđen u Turskoj i da je proveo u zatvoru u Kilisu više od tri godine.