latinica  ћирилица
10/03/2021 |  12:22 ⇒ 12:28 | Autor: SRNA

Gradiška: U februaru otkriveno 212 migranata

Policijska uprava Gradiška evidentirala je u februaru 212 migranata, dosta više nego u istom mjesecu prošle godine kada ih je bilo 52, ali je smanjen broj krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira, rekao je načelnik ove uprave Bojan Škorić.
Policijska uprava Gradiška - pres - Foto: SRNA
Policijska uprava Gradiška - presFoto: SRNA

Škorić je na konferenciji za novinare rekao da su evidentirana 22 krivična djela, što je za 26,7 odsto ili osam djela manje nego u istom mjesecu 2020. godine, a kada je riječ o narušavanju javnog reda i mira broj evidentiranih slučajeva smanjen je za 75 odsto.

On je istakao da su sva krivična djela rasvijetljena.

Škorić je naveo da su u prošlom mjesecu evidentirane 43 saobraćajne nezgode, 13 više nego u istom periodu prošle godine, ali nije bilo stradalih lica.

Bezbjednosnu situaciju na području grada Škorić je ocijenio kao zadovoljavajuću budući da u posmatranom periodu nisu evidentirana krivična djela koja bi izazvala uznemirenost javnosti i nije bilo smrtno stradalih u saobraćaju.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Gradiška Bojan Mišetić pojasnio je da je 16 krivičnih djela bilo iz oblasti opšteg kriminaliteta, tri zloupotrebe droge, dva iz oblasti bezbjednosti saobraćaja i jedno iz oblasti privrednog kriminaliteta.

On je napomenuo da je evidentirano sedam krivičnih djela protiv imovine, što je za 46,2 odsto manje u odnosu na isti period lani, kada ih je bilo 13, te naveo da su bili dvije krađe, a da teških krađa prošlog mjeseca nisu bilo.

On je dodao da su zabilježena tri krivična djela i jedan prekršaj u vezi sa zloupotrebom droge, te pronađena i oduzeta određena količina droge.

Načelnik Odjeljenja policije Policijske uprave Gradiška Dejan Trifković napomenuo je da je u izvještajnom periodu evidentirano 11 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, što je za 75,6 odsto manje nego u februaru 2020. godine, kada je bilo 45 prekršaja.

Trifković je rekao da je zabilježeno 30 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom i 13 nezgoda u kojima je pet lica zadobilo teške, a 10 lake povrede.

On je ukazao na povećan broj saobraćajnih prekršaja, kao i da je iz saobraćaja isključeno 78 vozača i to 57 zbog vožnje pod uticajem alkohola. Među njima je bilo i 17 koji su vozili prije sticanja prava na upravljanje.

Trifković je podsjetio građane da je, Zakonom o zaštiti od požara, zabranjeno paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasne jedinice i preduzimanje neophodnih radnji da bi se spriječilo širenja vatre, te da su za prekršioce predviđene kazne od 100 do 1.000 KM.

Policijska uprava Gradiška preduzimaće zakonom propisane mjere prema licima koja izazovu požar i pri tom ugroze život i zdravlje ljudi ili pričine štetu, naglasio je Trifković.