latinica  ћирилица
10/03/2021 |  19:01 ⇒ 11/03/2021 | 09:06 | Autor: RTRS

Stefanović u Banjaluci: Intenzivnija saradnja u namjenskoj industriji (VIDEO)

Srbija će nastaviti da snažno podržava Srpsku i da investira u nju, time će jačati bratske odnose, poruka je nakon sastanka ministra odbrane Srbije Nebojše Stefanovića i srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.
Lukač i Stefanović - Foto: RTRS
Lukač i StefanovićFoto: RTRS

Stefanović potcrtava da je ovakav vid saradnje nešto na šta Srbija ima pravo i prema Dejtonu i prema specijalnim vezama Srbije i Srpske. Dodik je istakao da je MUP-u Srpske potrebna specijalizovana helikopterska jedinica, za koju je već počeo da nabavlja helikoptere.

Želja, ali i interes Srbije je da nastavi investirati u Srpsku, poručio je Stefanović. Sa predstavnicima banjalučkog Kosmosa razgovaraće kako da zajednički modernizuju remontni zavod na Palama, jer im je neophodan za revitalizaciju motora tenkova.

- Ovo je moja dvodnevna posjeta Republici Srpskoj u sklopu koje ćemo vidjeti šta su mogućnosti namjenske industrije Republike Srpske, jer nam je cilj intenzivnija saradnja sa kompanijama sa kojima već poslujemo, s kojima imamo ugovore vrijedne oko 20 miliona evra. Nedavno smo potpisali ugovor sa Remontnim zavodom Orao vrijedan 3,7 miliona evra - naglasio je Stefanović.

Namjenska industrija Srpske ne bi mogla da funkcioniše da nema narudžbi i saradnje sa Srbijom, poručio je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je najavio organizovanje prve zajedničke vojne vježbe Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači. Istakao je da za to postoji i okvirna odluka u Predsjedništvu BiH.

- Mislim da je to dobra prilika da se pokaže dobra saradnja Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije. To je prva vježba, koliko ja znam, koja bi se održala nakon dugo godina, i mislim da će se u tom pogledu pokazati sposobnost i spremnost za saradnju i s jedne i druge strane - rekao je Dodik.

Stefanović je sa ministrom unutrašnjih poslova Srpske Draganom Lukačem obišao Centar za obuku MUP-a Srpske u Zalužanima kod Banjaluke. Razgovarano je o školovanju ljudi iz Srpske na Vojnoj akademiji u Srbiji, na kojoj se trenutno školuje šest kadeta. Lukač je istakao da je MUP Srpske formirao i Helikoptersku jedinicu.

- Republika Srpska 30 godina nije odškolovao pilota, a sada imamo jednog na akademiji - ženu. Ona je prošla sve kriterijume i sada je na obuci. Isporučen je i novi helikopter, drugi bi trebalo da stigne već polovinom ove godine, a treći početkom 2022. godine - poručio je Lukač.

Lukač je napomenuo i da je ovih dana otvoren konkurs za Vojnu akademiju - za kopnene i vazduhoplovne oficire. Stefanović je istakao da je veoma važno da snage Republike Srpske, koje su zadužene za očuvanje bezbjednosti, imaju kvalitetan i moderan i ozbiljan centar u kojem mogu da dobiju kvalitetnu i dobru obuku.

- Moramo da radimo i na privlačenju investicija i na infrastrukturi jer novac koji se na takav način stvara znači kvalitetniji život za ljude koji ovde žive. Nama je Srpska najbliža, poštujemo teritorijalni integritet BiH, ali niko ne može da nas spriječi da volimo Srpsku i svoj narod. Nastavićemo intenzivnu saradnju jer to doprinosi cijelom region - dodao je Stefanović.

Stefanović se sastao i sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem. Konstatovali su da je u obostranom interesu Srpske i Srbije da se sačuvaju radna mjesta u namjenskoj industriji.